CRNVO traži obezbjeđivanje sigurnog izvora financiranja

crnvo-logoCentar za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), čiji je član HGD CG, u okviru Savjeta za suradnju Vlade i civilnog sektora, tražio je da se obezbijedi siguran izvor financiranja civilnog sektora.
U prijedlogu Zakona o nevladinim organizacijama, koji će u budžetskom periodu uticati na položaj i funkcioniranje NVO u Crnoj Gori, predviđena je i financijska podrška iz budžeta projektima i programima od javnog interesa. CRNVO je tražio da se u budžetu obezbijede sredstva u visini od 0,8 do 1 odsto od ukupnih financijskih sredstava budžeta.

Održana treća sjednica Savjeta za saradnju Vlade Crne Gore i NVO

Izvor: Generalni sekretarijat Vlade Crne Gore

Treća sjednica Savjeta za saradnju Vlade Crne Gore i nevladinih organizacija održana je 6. juna 2011.g.

Na sjednici su razmatrani „Analiza modela finansiranja nevladinih organizacija iz javnih fondova“, Prijedlog zakona o nevladinim organizacijama, sa Izvještajem sa javne rasprave, Treći mjesečni izvještaj o realizaciji obaveza iz Akcionog plana praćenja sprovođenja preporuka iz Mišljenja Evropske komisije za oblast civilno društvo i druga pitanja iz nadležnosti Savjeta.

Tekst Predloga zakona o nevladinim organizacijama ocijenjen je kao veoma dobar, jasan i u skladu sa međunarodnim standardima, a u višesatnoj raspravi članovi Savjeta su, najviše vremena posvetili pitanju finansiranja NVO. Savjet je informisan o podršci 52 NVO alternativnom rješenju odredbe člana 32, prema kojoj se u budžetu države obezbjedjuju sredstva za podršku projektima i programima NVO u iznosu od 0,80% do 1% tekućeg budžeta.

S tim u vezi, u Savjetu je preovladao stav o davanju prednosti centralizovanom modelu finansiranja. U cilju kreiranja najboljeg zakonskog rjesenja, Savjet je preporučio obrađivaču zakona da, po potrebi, do izrade finalne verzije prijedloga, organizuje dodatnu ekspertizu u cilju analiziranja prednosti i nedostaka modela koji predviđa procentulano izdvajanje u budzetu Crne Gore u iznosu od 0,80% do 1% za finansiranje NVO.

Analiza modela finansiranja je ocijenjena kao kvalitetan, dobro urađen i sveobuhvatan dokument, koji je poslužio kao osnova za sagledavanje ovog pitanja i bolje razumijevanje oba modela finansiranja, pa je Savjet predložio da se što prije proslijedi Vladi na razmatranje i usvajanje.

Savjet je izrazio zadovoljstvo postignutim stepenom realizacije dosadašnjih aktivnosti iz Akcionog plana praćenja sprovođenja preporuka iz Mišljenja Evropske komisije, uz opasku da je previše aktivnosti koje su ,,u toku realizacije”, te da bi trebalo učiniti napor da se iste što prije završe, a najkasnije do 31 jula.

Odlučeno je da Savjet, u toku juna održi još jednu sjednicu kako bi se razmatrao Nacrt uredbe o kriterijumima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: