Amatersko kazalište na Hvaru

Čarobni plam Boke mladi Kotorani pronijeli otokom Hvarom

  1. svibnja 2016.

Tradicionalnim zvucima mandoline, folklornim igrama iz Boke, glazbom i recitalima opjevana je Boka u najljepšem svijetlu, u večernjem programu 7. svibnja, na Trgu Hrvatskog narodnog preporoda gradića Jelsa, smještenog u središtu otoka Hvara.

Kako se čuva tradicija i voli Boka prikazali su mladi Kotorani u sklopu programa projekta “Krajevi kao i bića imaju dušu”, autorice Dijane Milošević, a u organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore i Kulturno umjetničkog društva Jelsa.

Da “krajevi kao i bića imaju dušu” pokazali su svojim nastupom: Kulturno umjetničko društvo “Jelsa”, Amatersko kazalište HGDCG “Petar Tomas”, Mandolinski orkestar HGDCG “Tripo Tomas”, Folklorni ansambl “Nikola Đurković”, Dječiji zbor “Leptirići” Hrvatskog kulturnog društva “Tomislav”, poznata sopranistica Nada Baldić i voditelj programa Antonio Grgurović.

Za fotografije i snimanje bile zadužene Kristina Milošević i Tamara Bogdanović.
Glazbeno – poetskim programom, u srcu gradića Jelse, otkrivali su sudionici programa dušu čarobne Boke i prekrasnog otoka Hvara, jer, kako je davno govorio poznati kotorski pjesnik Frano Alfirević: “krajevi kao i bića imaju dušu”, a duše naših krajeva duše su naroda.

U uvodnom dijelu programa domaćini su pozdravili prisutne pjesmom i plesom otoka Hvara u izvedbi žemske klape “Frecia”, folklorne skupine i mandolinskog sastava KUD-a “Jelsa”. Nakon programa dobrodošlice domaćini su scenu prepustili gostima iz Kotora jer kako kažu: “Tko će, doli oni sami, najbolje dočarati lijepotu rodne im Boke: riječju, pjesmom i plesom”

Đir čarobnim predjelima Boke započeo je riječima naših predaka:

“Svaki pravi grad zida se tri puta:

prvi put od kamena,

drugi put se gradi uz pomoć riječi i duha,

a treći put kada sačuva riznicu

bogatih zbivanja iz svoje prošlosti.”

Recitalima kotorskih pjesnika: Uspavanka, Čarobna Boka, Predivno Jadransko more, Vraćam se tebi Boko moja, Moj zavičaj i Boko moja, članice Amaterskog kazališta HGDCG „Petar Tomas“, Marija Plamenac, Irina Bulajić, Milica Popović i Petra Bulajić, uvele su prisutne u svijet poezije, nostalgije i ljubavi prema rodnom kraju.

Veličanstveni dojam scenskog nastupa mladih recitatora širio je trgom Jelse osjećaj ljepote poezije opjevane Boke.

Oduševljenoj publici predstavili su riječima svu ljepotu svog rodnog kraja i neimjernu ljubav pjesnika, učeći kako se veliča tradicija i raste u duhu naslijeđa i kulture.

Snažan emocionalni doživljaj duše bokeljske iz poema o Boki, nastavio se prelivati, istim žarom, kroz note i zvuke mandolina.
Kako se čuvaju niti tradicije i tradicionalnih instrumenata prikazao je Mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva Crne Gore “Tripo Tomas” čiji je dugogodišnji voditelj Ivo Brajak.

Predstavljena je glazbena tradicija Boke koja prati ovaj narod kroz stoljeća, opstajući kroz različite forme i do današnjih dana.

U oslikavanju autentičnosti bokeljskog duha i mentaliteta nisu izostale ni vječne storije mladalačkih ljubavi. Antonio i Irina, kratkim dijalogom inamuranog para, odveli su na kratko prisutne u svijet autentičnog bokeškog govora, a Tea Grgurović, recitalom Mornaru nevjerni, u vrijeme iščekivanja velikih ljubavi i nježnih mladalačkih emocija pasanih vremena.

Kako se Boka voli srcem i pjesmom pokazali su svojim milozvučnim glasovima članovi dječijeg zbora “Leptirići” Hrvatskog kulturnog društva “Tomislav” sa voditeljicom Nadom Baldić.

Folklorni ansambl „Nikola Đurković“, spletom igara iz Boke, pružilo je prisutnima šetnju bogatom riznicom bokeljskog folklora, neodvojivog dijela tradicije i kulture Boke.

Uzvišenim tonom sopranistice Nade Baldić i zanosnom izvedbom pjesme Bokeljska noć uokvirena je veličanstvena slika čarobne Boke.

Uz završnu riječ, dopredsjednica HGDCG Dijana Milošević, zahvalila je svim sudionicima programa programa koji su večeras pronijeli dašak kulture i tradicije Boke i Hvara kroz igru, glazbu i poeziju i uručila je poklon knjige domaćinima. Naročitu zahvalu je uputila Hrvatskom građanskom društvu Crne Gore i Kulturno umjetničkom društvu Jelsa koji su omogućili ovaj prekrasan susret duhovnog bogatstva Hvara i Boke, kao i glavnoj organizatorici, predsjednici KUD-a Jelsa, Perici Mileti.

Snimak cjelokupnog programa možete pogledati na YouTube kanalu:

 

Komentari isključeni za Amatersko kazalište na Hvaru
%d blogeri kao ovaj: