Vlada Crne Gore usvojila nominacijski dosje za upis Bokeljske mornarice na listu UNESCO-a

Bokeljska mornarica foto Boka News

Vlada Crne Gore usvojila je na sjednici održanoj u četvrtak nominacijski dosje za upis Bokeljske mornarice na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Priprema nominacijskog dosjea za upis Bokeljske mornarice na UNESCO-ovu Listu, u koju je bila uključena i lokalna zajednica, počela je u ožujku prošle godine kada je osnovana radna skupina.

Nominacijski dosje bit će predan UNESCO-u do kraja ožujka 2018. godine, nakon čega slijedi faza evaluacije koju će provesti tijela UNESCO-a, a koja traje do dvije godine.

“Bokeljska mornarica je nematerijalno kulturno dobro Crne Gore, koje baštini 12 stoljeća tradicije lokalne zajednice Boke. Na prostoru Boke smjenjivale su se brojne kulture i društveno-politički sustavi, ali se Bokeljska mornarica uspjela očuvati uprkos svim tim promjenama, zahvaljujući lokalnoj zajednici Kotora, Tivta i Herceg Novog i obiteljskim tradicijama koje su se ugradile u ovo kulturno dobro”, navodi se u priopćenju crnogorskog ministarstva kulture i vlade.

“Uvažavajući sve njene kulturne vrijednosti, Crna Gora je odlučila da Bokeljska mornarica bude prvo nematerijalno kulturno dobro koje će kandidirati u UNESCO-u, uvjerena da će Bokeljska mornarica tim činom dobiti još jednu potvrdu svoje već osvjedočene međunarodne važnosti”, stoji u priopćenju.

/Hina/

Postano u Naslovnica, Uncategorized. Komentari isključeni za Vlada Crne Gore usvojila nominacijski dosje za upis Bokeljske mornarice na listu UNESCO-a
%d blogeri kao ovaj: