Lodama počele tradicionalne Tripundanske svečanosti

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Na trgu ispred bazilike svetog Tripuna u Kotoru u subotu 27.siječnja, su tradicionalnim izgovaranjem loda, pohvala sv. Tripunu, i podizanjem stijega na bazilici, započele Tripundanske svečanosti, koje se održavaju u čast toga sveca, zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije.

Početak svečanosti tradicionalno je označio Mali admiral, osmogodišnji Luka Kovačević iz Herceg Novog, što je uloga kojom se simbolički ističe generacijsko trajanje Bokeljske mornarice, a pretpostavlja se da je uvedena još u XVI. stoljeću, kad je mornarica preuzela vanjsku proslavu Svetog Tripuna. Lode se izgovaraju prije podizanja stijega.

U srednjovjekovnim gradovima istočnojadranske obale u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru ostali su sačuvani tekstovi loda (pohvala) svecima zaštitnicima. Danas se one izgovaraju samo u Kotoru uoči proslave svetog Tripuna.

U sklopu višednevnih svečanosti na sam Tripun dan, 3. veljače, bit će organizirano misno slavlje, a središnja vanjska proslava, procesija gradskim ulicama, bit će potom održana u nedjelju, 4. veljače.

Na trgu ispred bazilike pripadnici Bokeljske mornarice će plesati tradicionalno kolo u čast svetog Tripuna, a pontifikalnu misu služit će biskup Eisenstadta (Željeznog) mons. Egidije Živković. Poslije svete mise predviđena je svečana procesija ulicama Kotora.

Postano u Naslovnica, Uncategorized. Komentari isključeni za Lodama počele tradicionalne Tripundanske svečanosti
%d blogeri kao ovaj: