Hrvatske udruge žele naglasiti hrvatsko nasljeđe Bokeljske mornarice

Bokeljska-mornarica-kolo

Bokeljska-mornarica-kolo

Povodom namjere Crne Gore da nominira Bokeljsku mornaricu za upis na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i šest hrvatskih udruženja u Boki Kotorskoj,među kojima je i HGD  CG, uputili su inicijativu Ministarstvu kulture Crne Gore da razmotri mogućnost da u dosje uvrsti i kult Svetog Tripuna i hrvatski narod, koji je stvarao, održavao i do danas je baštinik nasljeđa Bokeljske mornarice.

U obrazloženju inicijative se ističe da su bokeljski Hrvati ponijeli sa sobom u Hrvatsku svijest da je kolo Svetog Tripuna – sa svim ceremonijalima koji su neodvojivo vezani za Katoličku crkvu, Kotorsku biskupiju, Splitsku metropoliju, a time je i dio Crkve u Hrvata – neodvojivi dio njihove povijesti, kulture, tradicije i kolektivne memorije.

Tu su svijest i tradiciju baštinili i baštine i dalje, kao dio svog hrvatskog identiteta koje su prenijeli u bratovštine Bokeljske mornarice.

Oni podsjećaju da je 2009. godine Centar za očuvanje kulture manjina u sklopu promocije tradicijske kulture manjinskih naroda u Crnoj Gori u Podgorici, Tivtu i Kotoru predstavio odoru bokeljskog mornara kao hrvatsku narodnu nošnju, Katedralu i Kolo svetoga Tripuna kao dio kulture hrvatskoga naroda u Crnoj Gori uz prisustvo premijera Crne Gore, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti, kao i predstavnika diplomatskog zbora.

Povodom tih činjenica mi kao hrvatska udruženja s pravom postavljamo pitanje: “Što se promijenilo od 2009. do 2017. godine?”, priopćeno je iz HNV-a.

 

Postano u Naslovnica, Uncategorized. Komentari isključeni za Hrvatske udruge žele naglasiti hrvatsko nasljeđe Bokeljske mornarice
%d blogeri kao ovaj: