Izložba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-voj listi”

_dsc5371-pano

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Kotoru u suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske i organiziranom hrvatskom zajednicom u Crnoj Gori u lipnju (8 – 9. lipnja) planira u Starom gradu u Kotoru, u multimedijalnoj dvorani crkve Svetog Pavla, organizirati izložbu „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-voj listi”.

Izložba je nastala na inicijativu Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2011. godine, realizirali su je djelatnici Etnografskog muzeja, a rezultat je dugogodišnjeg rada i nastojanja Republike Hrvatske i Ministarstva kulture kao vodećeg tijela zaduženog za čuvanje i zaštitu kulturnih dobara, s lokalnim zajednicama, stručnjacima i nositeljima dobara, na upisu hrvatskih kulturnih dobara na Svjetsku listu.

Na izložbenim panoima uz tekst i fotografije o svakom dobru, prikazana je i karta lokaliteta kao i prostor Hrvatske iz kojeg kulturno dobro dolazi. Izložbu prati i kratki film o trinaest fenomena, a sada i najnoviji film iz posljednje kandidature. Gdje je bilo moguće, publika može čuti i zvukovne zapise. Uz pojedina dobra izloženi su i predmeti koji ih karakteriziraju. Ovom izložbom i UNESCO-vim priznanjem prikazan je samo jedan mali djelić bogate kulturne baštine s područja Hrvatske.

Autorica izložbe je dr.sc. Iris Biškupić Bašić, viša kustosica.

Nj. E. Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture Republike Hrvatske i NJ. E. Janko Ljumović, ministar kulture Crne Gore, izrazili su spremnost da zajednički otvore ovu iznimnu izložbu.

Pozivamo sve zainteresirane da prisustvuju otvaranju izložbe.

Postano u Uncategorized. Komentari isključeni za Izložba „Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-voj listi”
%d blogeri kao ovaj: