15 godina od osnutka HGD CG

Četiri predsjednika HGD , Brguljan, Vičević, Ilič,Schubert

Četiri predsjednika HGD-a: Brguljan, Vičević, Ilić i Schubert

23.lipanj je dan kada se 2001. godine oformilo Hrvatsko građansko društvo Crne Gore u Kotoru

POVIJESNI TRENUTAK

Mi smo ga svjesno i namjerno nazvali HRVATSKO GRAĐANSKO DRUŠTVO CRNE GORE ( HGD CG), jer vjerujemo da Crna Gora ima svoj život u kojemu želimo sudjelovati kao djelotvorni, konstruktivni i pozitivni članovi društva, opće dobrobiti i vlastite koristi. Ne afirmiramo, ne konstituiramo i ne prodajemo nikakve pseudo-megalomanske, nacional-političke projekte. Naprotiv, osjećamo se na tragu onoga što se kod većih i iskusnijih već desilo. Želimo biti u respektu prepoznati, u miru prihvaćeni, u suradnji kooptirani i u kontekstu toga procesa vidimo sebe, zato smo građansko, a ne podaničko.

Zbog  nepoželjnih povijesnih okolnosti i nepovoljnih političkih kretanja u 20 stoljeću, ne svojom krivnjom, našla se hrvatska zajednica u Crnoj Gori u veoma teškoj situaciji, jedva preživljavajući olovne ratne i poratne godine.

U vremenima kada se, na žalost, Crna Gora prebrojavala i gradila vlastite međusobne berlinske zidove, viševjerski i višenacionalni Kotor ustrajavao je u skladnom suživotu, koji su na našim prostorima gradili vjekovi i ljudi.

U tim teškim devedesetim godinama prošlog stoljeća Hrvati Boke su unatoč svim pritiscima uspjeli da ustraju u očuvanju svog identiteta, kulture i običaja.

Svečano otvaranje manifestacije Tjedan Hrvata iz CG u Zagrebu

Svečano otvaranje manifestacije Tjedan Hrvata iz CG u Zagrebu

Nakon 1997. godine, kada aktualna vlast napušta «beogradski kurs», i svoj brod okreće ka zapadu i susjednoj Hrvatskoj, Hrvati Boke se organiziraju i kroz institucije sistema, rade na očuvanju identiteta i uspostavljanju povjerenja, suradnje i prijateljstva s obje strane granice. Jedna grupa istomišljenika iz Tivta i Kotora pokreće inicijativu o formiranju Udruge sa hrvatskim predznakom.

Utemeljenje HGDCG 2001. godine, iznenadilo je i nabolje poznavatelje prilika u malobrojnoj, tad još uvijek pritiscima izloženoj i time razumljivo potištenoj hrvatskoj zajednici. Malo tko je mogao i pomisliti kakve će sjajne dosege postići naše ustrajno, nepokolebljivo i odlučno suprotstavljanje asimilaciji, iseljavanju i odumiranju hrvatskoga bića na ovim prostorima. Da bi se  očuvali tradicija i kultura  Hrvata, pored hrabrosti, bilo je potrebno nastupati s mnogo takta i razuma.

predsjednik CG dodijeljuje orden HGDCGF

Predsjednik CG dodijeljuje orden HGDCG

HGDCG je dalo svoj veliki doprinos  u procesu sticanja neovisnosti, te demokratizaciji Crne Gore, istodobno stvarajući okolnosti za prevladavanje ratnih trauma u odnosima hrvatskoga i crnogorskog naroda. Ti odnosi su, na opće zadovoljstvo, danas veoma dobri s tendencijom trajnoga uspona, što je prepoznatljivo  u politici i javnosti obje zemlje, ali i u diplomatskim krugovima koji te odnose ističu za primjer kako se može nadrasti uskogrudnost, nezdravo rivalstvo, netrpeljivost i agresivnost.

predsjednik RH Stjepan Mesić dodijeljuje visoko državno odlićje Adm BM dr Milošu Miloševiću

Predsjednik RH Stjepan Mesić dodijeljuje visoko državno odličje dr. Milošu Miloševiću

Svemu tome ponajviše su doprinijeli upravo HGDCG i njegovi čelnici, promovirajući pomirljivu, ali čvrstu politiku uvažavanja realiteta i integracije nasuprot nerealnih očekivanja ili pak asimilacije. Danas Društvo, njegovi čelnici i članstvo uživaju nesumnjivo poštovanje i uvažavanje.

U proteklih 15 godina postojanja, rad Društva je najviše bio usmjeren na promoviranju i prezentaciji bogatog kulturnog i sakralnog naslijeđa Boke kotorske i grada Kotora. Jedan od najuspješnijih projekata je manifestacija „Tjedan Hrvata iz Crne Gore u Zagrebu“. „ Vašim ste djelovanjem izvan granica zemlje izgradili most suradnje s narodima zemlje u kojoj živite, te je stoga nemjerljiv doprinos u razvitku i  stvaranju bogatog europskog društva raznolikosti“, kazao je , između ostalog, predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić, pokrovitelj ove manifestacije.

Više godina je uspješno realiziran projekt „Hrvatska priča“ koja je ispričana u više gradova Hrvatske i glavnom gradu Crne Gore.

Na planu informiranosti pokrenuto je prvo i jedino do danas pisano glasilo Hrvata Crne Gore „Hrvatski glasnik“, izdaje se periodika „Bokeški ljetopis“, tiskano je preko 18 naslova, samostalno ili u suradnji sa Nacionalnom Zajednicom Crnogoraca Hrvatske i Bokeljskom mornaricom Zagreb, te se redovno ažurira Web stranica Društva www. hrvaticg. com.

Na planu edukacije mladih ,realiziran je zajednički projekt s Vladom Republike Hrvatske ,uspostavom  hrvatska nastava, koja se već 12 godina uspješno odvija u Kotoru i Tivtu. Više godina , u suradnji s Poglavarstvom grada Zagreba organizirano je   besplatno ljetovanje djece iz CG u Zagrebu. Formirana je knjižnica s više od hiljadu naslova.

U namjeri da se otrgne od zaborava, a u povodu 435 godina od bitke kod Lepanta, naše Društvo je postavilo spomen ploču na palači Bizanti u starom gradskom jezgru Kotora, mornarima iz Boke kotorske, koji su svi, zajedno sa zapovjednikom galije San Trifone di Cattaro Jeronimom Bizanti, poginuli boreći se na strani Svete Lige protiv brodovlja otomanskog carstva. Osim  toga, u spomen na najvećeg bokeljskog pjesnika Viktora Vide, Društvo mu je postavilo  spomenik na otoku Gospe od Škrpjela.

Obnovljena je pučka manifestacija „Tripundanska večer“, koja se tradicionalno održava svake godine u okviru proslave Sv. Tripuna.

Osnovan  je mandolinski orkestar pod imenom najpoznatijeg kotorskog kompozitora Tripa Tomasa.

Hrvatsko građansko društvo se 2008. godine uključilo  u obilježavanje 500-te godišnjice rođenja Marina Držića, čija obitelj vuče kotorske korijene, učešćem na centralnoj proslavi u Dubrovniku, a zatim i u Kotoru, uz organiziranje ambijentalne predstave „Dundo Maroje“ na trgu sv. Tripuna, u izvođenju HNK Zagreb, uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Crne Gore i Hrvatske. „Raduje me što se HGDCG uključilo u proslavu Godine Marina Držića, književnika, koji je svojim djelom ostavio trajan pečat u hrvatskoj kulturi. Ovakve inicijative najbolji su način zbližavanja među kulturama i produbljivanja njihovih čvrstih veza. Koristim i ovu priliku da istaknem konstruktivan doprinos HGD CG na planu intenziviranja kulturne saradnje Crne Gore i Hrvatske“, istakao je tom prilikom premijer Milo Đukanović.

Realizacija posjete djece članova HGD CG i djece njihovih crnogorskih prijatelja, Dubrovniku u novembru 2008. bila je misija dobre volje, povijesni dan, kazao je tom prilikom crnogorski ministar  kulture, sporta i medija, Branislav Mićunović, koji je bio pokrovitelj  te misije. Posjet je upriličen da zbliži djecu dvije susjedne države i omogući im druženje, iskreno i čisto, bez ikakvih opterećenja i hipoteka, kojima djeca, zaštićena svojom unutrašnjom čistoćom, jednostavno ne dozvoljavaju prolaz.

Od iznimnog je značaja bila i dodjela državnog ordena Reda Danice Hrvatske s lentom i likom Katarine Zrinske dr. sc. Milošu Miloševiću, admiralu Bokeljske Mornarice i Povelje R. Hrvatske Bokeljskoj Mornarici, u povodu 1200 godina postojanja. „Čini mi se osobito važno, a pričinjava mi i posebno zadovoljstvo, što ova odličja dodjeljujem na inicijativu HGDCG, a uz potporu DNŽ, te Udruge Dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice. To govori koliko smo daleko došli na planu normaliziranja odnosa“, istakao je Predsjednik Mesić, prilikom dodjele odličja u Kotoru. .

Nakon toga, na inicijativu i prijedlog HGD CG, a u povodu 1.200. godina postojanja, Predsjednik R. Hrvatske Stjepan Mesić dodjeljuje Bokeljskoj Mornarici Povelju R. Hrvatske,  S druge strane, na prijedlog HGD CG, Predsjednik države Crne Gore Filip Vujanović, dodjeljuje Bokeljskoj mornarici visoko državno odličje- Orden crnogorske zastave drugog stupnja.

Za svoj rad, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore dobilo je 2007. godine najveće priznanje kotorske Opštine, nagradu „21 Novembar“.„ Od svog osnivanja, ovo Društvo bazira svoj rad na širenju kulture,  istorijske, humanitarne i  druge aktivnosti  i saradnje među ljudima, bez obzira na nacionalnu ili vjersku pripadnost. Ljudi koji su na tome radili imali su viziju i znali kako približiti razdvojeno do mjere normalne komunikacije, a neposredno do pune srdačnosti i prijateljstva“, stajalo je , pored ostalog, u obrazloženju opštinske komisije za dodjelu Nagrade.

Krajem 2011. godine, a u povodu desete obljetnice HGD CG,  Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović dodjeljuje Društvu  orden  Crnogorske zastave III reda.

mesic i dr ilic

Predsjednik Mesić dodijeljuje orden reda Stjepana Radića dr. Ivanu Iliću

Za sve ono što je Društvo uradilo za Kotor, za Crnu Goru i doprinijelo normalizaciji odnosa obje države, čelnicima Društva i njegovim članovima dodjeljuju se visoka državna odličja .  Predsjednik Mesić dodijeljuje orden reda Stjepana Radića dr Ivanu Iliću, predsjednik  Josipović dodjeljuje orden reda  Hrvatskog pletara Tripu Schubertu, predsjednik  Vujanović dodjeljuje orden Crnogorske zastave III reda Tripu Schubertu, predsjednik Josipović dodijeljuje Dariju Musić i Nikoli Bukilici ordene reda Ante Starčevića.

U godini proslave 15. obljetnice uspješnog rada Društva, pored redovnih aktivnosti i organiziranja tradicionalnih manifestacija, pokrenuta je inicijativa kod nadležnih Institucija za postavljanje spomen obilježja u grčkom gradu Nafpaktosu u znak sjećanja na pomorce iz Boke kotorske koji su poginuli u bitki kod Lepanta, boreći su na strani Svete Lige protiv otomanskog carstva, postavljanje spomen ploče na rodnu kuću Sv. Leopolda Bogdana Mandića u Herceg Novom, organiziranja Izložbe radova i Omaž kiparu Andriji Krstuloviću na Cetinju koji je isklesao spomenik Njegošu i dvije karijatide na Mauzoleju.

Proslava Jubileja HGD CG održati će se u 23. rujna u Kotoru

Priredio: Tripo Schubert

Postano u Aktivnosti HGD, Uncategorized. Komentari isključeni za 15 godina od osnutka HGD CG
%d blogeri kao ovaj: