Predstavljanje knjige „Mic po mic“ i uručenje diploma polaznicima hrvatske nastave

dsc0008

U crkvi Svetog Duha u Kotoru jučer je predstavljena knjiga za djecu „Mic po mic“, autorica Snježane Akrap Sušac i Feodore Gubaš Štifanić, čije su ilustracije kreirali mladi polaznici hrvatske nastave iz Tivta i Kotora, kao i učenici Osnovne škole „Veli vrh“ iz Pule. Ovo je treće predstavljanje knjige „Mic po mic“; prvo je bilo u Gradskoj knjižnici u Puli, a drugo na Festivalu dječje književnosti Monte Librić.

Nakladnici ove knjige su don Srećko Majić i Biserka Vranić iz Nakladničke kuće „Medit“ iz Pule. Jedna od autorica, Snježana Akrap Sušac, izrazila je zahvalnost svima koji su pomogli u realiziranju ove knjige, a posebice don Srećku Majiću, koji je knjigu tiskao besplatno.

„Završili smo drugu knjigu. Ukoliko bude uspješna kao prva bit ćemo zadovoljne. Naime, s prvom smo završile u Bolonji na dječjem sajmu knjiga; Ministarstvo kulture je dalo natječaj na kojem smo odabrani među hrvatskim autorima. Kakav će „Micka“ imati uspjeh vidjet ćemo, a mi već radimo na trećoj knjizi“, istakla je Snježana Akrap Sušac.

Nazočnima se obratila i druga autorica, Feodora Gubaš Štifanić, koja je govorila o samom nastanku knjige: „Sve je krenulo sa Snježanom, sa njenom suradnjom i poznanstvom sa don Srećkom, sa Hrvatskim nacionalnim vijećem. Tako se desila ta suradnja i odlično mi je to što su surađivali veliki i mali, što su autorice teksta odrasle osobe, a što su autori ilustracija djeca“.

Ispred Nakladničke kuće „Medit“, o knjizi je govorila Biserka Vranić, koja je istakla kako je ova knjiga „nekako sva u znaku broja dva“; dvije su autorice, dva su tima i dva su nakladnika.

U  ime Hrvatskog građanskog društva, posjetiteljima se obratio Dario Musić: „Ako želimo i dalje na ovim prostorima živjeti kao Hrvati moramo vratiti svoj materinski jezik tamo gdje je oduvijek bio i gdje pripada. Materinski jezik je bogatstvo svakog naroda, dokaz njegovog identiteta i postojanja. Hrvatskom građansko društvo je odmah nakon osnivanja postavilo ispred sebe zadatak o mogućnostima edukacije naše mladeži iz oblasti hrvatskog jezika, povijesti i zemljopisa“. Gospodin Musić je naglasio da je njihov projekt prihvaćen i od crnogorske i od hrvatske strane, te je 18. rujna 2004. službeno počela nastava na hrvatskom jeziku u Tivtu i Kotoru.

Nazočne je pozdravio i Tripo Schubert, koji je profesorici Ani Šarčević, koja zadnje četiri godine vodi hrvatsku nastavu, uručio zahvalnicu Hrvatskog građanskog društva. Zahvalnicu je primila i ravnateljica Osnovne škole „Drago Milović“ iz Tivta Ružica Lazarević, kao i ravnatelj Osnovne škole „Njegoš“ iz Kotora Dragoljub Stamatović.

U drugom dijelu večeri, učenicima hrvatske nastave iz Tivta i Kotora profesorica Ana Šarčević uručila je učeničke knjižice, kao i pohvalnice onima koji su sudjelovali na haiku natjecanju u Rijeci. Učenici su izrazili zahvalnost profesorici prigodnim darom, a napravili su i film o njihovom školovanju i terenskoj nastavi provedenoj s profesoricom Šarčević, koji potpisuje učenica iz Kotora Anina Grgurević.

Večer su upotpunili učenici svojim recitacijama, glazbenim nastupima i glumom, a bilo je tu i suza i izljeva emocija zbog završetka školske godine i odlaska profesorice.

Izvor: Radio Dux

Postano u Uncategorized. Komentari isključeni za Predstavljanje knjige „Mic po mic“ i uručenje diploma polaznicima hrvatske nastave
%d blogeri kao ovaj: