Posjet Ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske

DSC_1875_resize

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Hrvatske, Miro Kovač sastao se u Kotoru sa predstavnicima Hrvatskog građanskog društva, KUD „Napredak“ i Kotorskim biskupom mons. Ilijom Janjićem. Sastanku su prisustvovali predsjednik Hrvatskog građanskog društva Mario Brguljan, biskup Ilija Janjić, urednica „Hrvatskog Glasnika“ Tijana Petrović, prvi predsjednik HGD-a Tripo  Schubert, predsjednica KUD „Napredak“ Kristina Luković i član don Ivo Ćorić.

DSC_1891_resizePredstavnici HGD CG istakli su probleme sa kojima se susreću, a to je prije svega prostor koji nije riješen od njihovog osnutka, kao i problem kontinuiranog financiranja časopisa „Hrvatski glasnik“, jedinog tiskanog medija na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori.

„Naša ustavna obveza je skrbiti o Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Osim obveze koja proističe iz Ustava mi to i želimo. Znam da je jako teško organizirati zatvoreni samoodrživi sistem sa našim institucijama. Morate biti aktivni, mi ćemo pomoći kroz naše institucije i kroz tvrtke. Što se tiče ove Vlade možete očekivati jedan odnos, svesrdan, bez kompleksa, da ćemo skrbiti o vama, mada i u Hrvatskoj financijska situacija nije baš najbolja. Moramo zajednički iskoristiti hrvatske tvrtke u Crnoj Gori, kao i donacije u onoj mjeri u kojoj je to moguće. Ovom prilikom obećavam da ćemo voditi računa o Vama i da su Hrvati Crne Gore naše bogatstvo. Naš moto će biti polako ali sigurno mijenjajmo stvari“ – kazao je ministar Kovač u razgovoru.

Ministar Kovač je obišao i budući Hrvatski kulturni centar „Hrvatsku kuću“, palaču u staroj jezgri grada Kotora, koja je trenutačno zatvorena i čeka renoviranja  i stavljanje u funkciju.

„Ova „Hrvatska kuća“ ne može profunkcionirati ako ne napravimo jednu objedinjenu akciju za financiranje njene rekonstrukcije, kao što su: Hrvatska gospodarska komora, Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva, Hrvatske tvrtke u Crnoj Gori, znači sa više institucija pa ćemo imati napredak. Renovirati ćemo je. Mi ćemo to napraviti“ – zaključio je Kovač.

Postano u Suradnja i posjete. Komentari isključeni za Posjet Ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske
%d blogeri kao ovaj: