MARVUČIĆ: HRVATI NEKAD PROGANJANI, A DANAS U VLASTI

12512120_10208782814032201_2054589972_n

Završna promocija projekta „Očuvanje jezika hrvatske nacionalne manjine – časopis Hrvatski glasnik” održana je u ponedjeljak 11.januara s početkom u 12 sati u palati Bizanti.
Na promociji su govorili: Vladimir Marvučić – o sadašnjem položaju hrvatske manjine, Tijana Petrović – o Hrvatskom glasniku, Mirko Vičević – o projektu Savjeta Evrope koji realizuje Opština Kotor u saradnji sa Hrvatskim građanskim društvom, i Tripo Šubert – o aktivnostima društva tokom trajanja ovog projekta.

Radio Kotor: „Ogromna je razlika u položaju hrvatske nacionalne manjine u odnosu na period prije 20-25 godina kada su Hrvati bili proganjani. Agresijom na Dubrovnik uselio se nespokoj među mnoge od nas, a danas Hrvati kao ravnopravni građani participiciraju na svim nivoima vlasti” – rekao je Radio Kotoru Vladimir Marvučić, predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća u bilateralnoj komisiji mješovitog odbora vlada Crne Gore i Hrvatske u kome su predstavnici i crnogorskih i hrvatskih ministarstava. Kako je kazao, Hrvati sada imaju svoju zastupnicu u Skupštini Crne Gore kao vrhovnom zakonodavnom organu naše države, potom ministarku u Vladi koja je predstavnica Hrvatske građanske incijative, u parlamentima Tivta i Kotora hrvatske odbornike kako kroz HGI tako i kroz građanske stranke (DPS, SDP i druge). Na pitanje da li je urađeno sve što se moglo uraditi da se Hrvati ohrabre na aktivno učešće u društvenom životu zemlje, Marvučić je kazao da je učinjeno gotovo sve. „Na sastancima mješovitog odbora vlada Crne Gore i Hrvatske je dogovoreno dalje sprovođenje onoga što je potpisano međudržavnim sporazumom o zaštiti hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske u Hrvatskoj, a to se prvenstveno odnosi na zastupljenost kako u zakonodavnim tako i u izvršnim ogranima vlasti i na pitanje restitucije koje još nije riješeno, ali to tišti sve države regije.

 

Postano u Aktivnosti HGD, Sudjelovanja HGD CG. Komentari isključeni za MARVUČIĆ: HRVATI NEKAD PROGANJANI, A DANAS U VLASTI
%d blogeri kao ovaj: