BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI KONCERT U BITOLI

DSC02647

Dječji mandolinski orkestar HGD-a „Tripo Tomas“ i zbor niže muzičke škole „Vida Matjan“  boravili su u trodnevnoj posjeti Makedoniji, gdje su 12. prosinca  održali „Božićni i novogodišnji koncert“. U toploj atmosferi  bitoljskog Kulturnog centra, djeca su, kako bogatim repertoarom, tako i dobrim izvođenjem, izazvali buran aplauz. Čitav projekt plod je zajedničke suradnje Hrvatskog kulturnog centra „Marko Marulić“ iz Bitole i Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora.

Ovom prilikom, zahvaljujući odličnoj organizaciji domaćina g-dina Branka Maretića, počasnog konzula RH u Makedoniji, mladi muzičari i njihovi profesori, imali su priliku upoznati se sa kulturno-istorijskim znamenitostima ovog, drugog, kako po veličini tako i po značaju, grada u Makedoniji. Gosti su posjetili Muzej grada i upoznali se sa bogatom postavkom koja seže od praistorijskog perioda pa sve do sadašnjeg vremena. Posebno interesovanje kod djece izazvali su ostaci praistorijskih životinja, oruđa i oružja, bogatstvo  nacionalne nošnje,  a nimalo manje interesovanje pokazali su i za  paviljom posvećen poznatom turskom predsjedniku, velikom reformatoru, tvorcu moderne Turske države -Kemalu Ataturku.

Ljepota i bogatstvo multikonfesionalnosti  vidi se na svakom koraku. U centralnoj ulici pogled seže od predivnih džamija, katedrale, do  crkve Svetog Dimitrija, čiji veličanstveni drveni ikonostas  po svojoj veličini i ljepoti spada u najznačajnije  na Balkanu.

Na svakom uglu prepliću se mirisi orijenta i zapada, mirisi hrane, zvuci muzike,različite arhitekture, zajedno čineći nevjerojatan osjećaj topline.

U prekrasnom zdanju u samom centru grada smješten je počasni konzulat RH, u kome je upriličen zvaničan prijem predstavnika HGD – prof. Iva Brajaka, voditelja mandolinskog orkestra, prof. Laure Jovanović, direktorice ŠOSMO „Vida Matjan“,  prof. Ksenije Đuričković, voditeljice hora i prof. Ane Mihaljević, korepetitora.

Počasni konzul, gospodin Barnko  Maretić se ovom prilikom upoznao sa intenzivnim radom HGD, koji među brojnim aktivnostima, posebnu pažnju poklanja mladima, ali i izdavačkom radu, te su zaslugom ove udruge svjetlost dana ugledala brojna značajna izdanja od kojih je nekoliko  primjeraka uručeno kao poklon domaćinima.

G-din Ivo Brajak je prisutne upoznao i sa izuzetnom  suradnjom koju  Društvo ima sa ŠOSMO „Vida Matjan“, sa kojom je realiziralo više zajedničkih koncerata kako u zemlji tako i u inozemstvu.

Tokom prijema razmatrane su mogućnosti uspostavljanja suradnje na raznim poljima i iskazana je želja da se što prije realizira uzvratna posjeta.

U samoj zgradi počasnog konzulata, imali smo priliku vidjeti, pored brojnih fotografija i fotografiju g-dina Tripa Schuberta, zahvaljujući čijoj neiscrpnoj energiji i radu ovaj kompletan projekat se već godinama tako uspješno realizira.

Na povratku kući, domaćini su se posebno potrudili i obezbijedili organizaciju obilaska Ohrida, a u njemu-Samuilove tvrđave, amfiteatra, kao i panoramski obilazak crkve Sveti Naum i starog gradskog jezgra.

Nemalo iznenađenje kako kod djece tako i kod odraslih izazvalo je saznanje o  jedinom  „živom“ vulkanu na Balkanu, koji se nalazi u selu Kosel kraj koga se prolazi na putu od Bitole ka Ohridu. Nažalost, osim neprijatnog mirisa sumpora, nije bilo prilike za vizualno svjedočenje.

Po povratku svojim kućama, djeca, članovi društva, profesori, ponijeli su najljepše uspomene iz ovog predivnog grada, a za sobom ostavili slatke melodije Božićih pjesama, spajajući tako različite kulture, različite vjere, različite uzraste, prenoseći bar na kratko čistoću dječjeg uma i duše.

Autor teksta: Barbara Pajić

Postano u Aktivnosti HGD, Mandolinski orkestar HGDCG "Tripo Tomas". Komentari isključeni za BOŽIĆNI I NOVOGODIŠNJI KONCERT U BITOLI
%d blogeri kao ovaj: