Dječji mandolinski orkestar HGDCG “Tripo Tomas” otvorio je Festival tamburaške muzike u Pljevljima

VECE-TAMBURASA-13.8-4

Dječji mandolinski orkestar HGDCG “Tripo Tomas” otvorio osmi Festival tamburaške muzike u Pljevljima

VECE-TAMBURASA-13.8-8

Ivo Brajak, voditelj Dječjeg mandolinskog orkestra HGDCG “Tripo Tomas” iz Kotora

Koncertom Dječjeg mandolinskog orkestra HGDCG “Tripo Tomas” pod vođstvom  prof. Iva Brajaka,  počeo je osmi Festival tamburaške muzike u Pljevljima.
Manifestacija, Festival tamburaške muzike koji  se već osam godina održava u Pljevljima, gradu koji je prijestonica tamburaške muzike u Crnoj Gori, održana je u periodu od 13. do 15. kolovoza.
Sudionici Festivala su bili tamburaši  iz raznih europskih zemalja koje njeguju svoju muzičku tradiciju tamburaške muzike kao dio nacionalnog kulturnog blaga. Do sada je na Festivalu u Pljevljima nastupilo je preko 500 tamburaša iz Pljevalja, Bijelog Polja, Podgorice, Užica, Subotice, Novog Sada, Slavonske Požege, Banja Luke i Slovenije.
Na prijedlog direktora Festivala Emira Prekića Organizacioni odbor je prihvatio prijedlog učesnika i program ovogodišnjeg Festivala. Pored poznatih i priznatih sudionika kao što su: Gradski tamburaški orkestar – Pljevlja, Podgorički  tamburaši, Muzicki signali, VTO KUD ”Svetozar Markovic” iz Novog Sada, Ženski tamburaški sastav ”La Banda”, glazbenik Zvonko Bogdan, ovoga puta pozvan je i Dječji mandolinski orkestar HGDCG “Tripo Tomas” iz Kotora.

PLAKAT

Plakat Festivala tamburaške muzike Pljevlja 2015.

U svečanoj atmosferi pljevaljske Milet bašte osmi  Festival tamburaške muzike „Srce i duša stare čaršije“ Pljevlja 2015. otvorio je Mersudin Halilović sekretar Sekretarijata za društvene djelatnosti opštine Pljevlja.
Nakon najave voditelja Festivala Alena Džakića ovogodišnji  program otvorio je Dječji mandolinski orkestar HGDCG “Tripo Tomas” iz Kotora sa 15-to minutnim programom. Izvedbe kompozicija, među kojima je i Bokeljska noć, rasplinule su mediteranski zvuk Boke Kotorske Milet baštom i izazavale oduševljenje publike. Također su iznimnu pozornost izazvali i članovi našeg Dječijeg mandolinskog orkestra kao najmlađi sudionici Festivala.
U sklopu programa prve večeri u tradicionalnom glazbenom duhu nastavio je tamburaški sastav Muzički signali iz Bijelog Polja, a zatim Podgorički tamburaši. Na kraju programa nastupio je sastav Gradskog tamburaškog orkestra – Pljevlja, sa kojima su nastupili i vokalni solisti Esad Memić Zrca, Musa Nuhanović i Sabahudin Delić.
Oduševljena publika je prve večeri Festivala uživala u prekrasnoj atmosferi  i odličnim izvedbama sudionika koncerta tamburaških orkestara.
Druge večeri Festivala nastupili su Veliki tamburaški orkestar “Vasa Jovanović” KUD “Svetozar Marković” iz Novog Sada, a u subotu na završnoj trećoj večeri  Ženski tamburaški sastav “La Banda” iz Novog Sada i glazbenik Zvonko Bogdan, jedan od najvećih imena tamburaške muzike.
Organizatori Festivala su bili Omladinski kulturni centar Pljevlja i Opština Pljevlja, a pokrovitelji Festivala: Opština Pljevlja, Ministarstvo kulture Crne Gore, Rudnik Uglja AD Pljevlja, Turistička organizacija Pljevlja i Prva banka Crne Gore.

Postano u Aktivnosti HGD, Mandolinski orkestar HGDCG "Tripo Tomas". Komentari isključeni za Dječji mandolinski orkestar HGDCG “Tripo Tomas” otvorio je Festival tamburaške muzike u Pljevljima
%d blogeri kao ovaj: