Aktualnosti sa natjecanja: Tea Grgurović na izboru za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

10410194_864244050329754_8886187066087317727_n

Tea Grgurović na izboru za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske

U organizaciji HGDCG Tea Grgurović je ovogodišnja sudionica natjecanja na izboru za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske. Čestitke našoj Tei na dosadašnjem uspješnom predstavljanju i sretno u daljnim aktivnostima žele joj svi članovi HGDCG, svi Kotorani i ostali koji su uz nju tijekom ovog natjecanja.

Prenosimo aktualnosti i najnovija dešavanja sa Facebook stranice Udruge Stećak:

Posjet Sarajevu

Sudionice 2. Revije tradicijske odjeće i izbora za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske posjetile su Sarajevo i u posjetu su ih primili dr. Dragan Čović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda i uzoriti Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup. U ime Udruge Stećak skupinu je predvodio Frano Mamić, voditelj ovogodišnjeg projekta, Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad, i Robert Bagarić, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije.
Tijekom prijema kod dr. Čovića djevojke su zapjevale pjesmu Dobro večer, dobri ljudi i uručili mu darove. U svom pozdravnom govoru Frano Mamić, zahvalio je predsjedniku Čoviću što je primio sudionice ovogodišnje revije i istaknuo kako Udruga “Stećak” želi kroz svoj angažman u očuvanju i promicanju tradicijske kulture povezivati Hrvate iz cijeloga svijeta i kroz ovakve projekte prezentirati i kulturu Hrvata i cijele Bosne i Hercegovine. U svom pozdravnom govoru i Ivan Vukadin, načelnik općine Tomislavgrad, zahvalio je dr. Čoviću na potpori ovom projektu i izrazio zadovoljstvo što se ovaj projekt, već drugu godinu za redom, događa u Tomislavgradu.
U svom govoru predsjednik Čović pozdravio je djevojke i rekao da ih prima u istoj dvorani u kojoj je papa Franjo bio gost tijekom svoga pohoda Bosni i Hercegovini i iskazao je potporu djelovanju Udruge „Stećak“, te naglasio značaj očuvanja i promicanja kulturne baštine naroda Bosne i Hercegovine, te svih projekata koji se provode u svrhu podizanja kulturne svijesti građana.
Središtem Sarajeva, od zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine do zgrade Vrhbosanske nadbiskupije, djevojke su prošetale u nošnjama pjevajući. U nadbiskupiji ih je primio uzoriti Vinko kardinal Puljić i izrazio radost što je mogao vidjeti toliku raskoš hrvatske tradicijske odjeće i poticao mlade da čuvaju sjećanje na svoje korijene. Također, kardinal Puljić u razgovoru s djevojkama prenio je dojmove o pohodu pape Franje i odgovarajući na njihova pitanja o glavnoj papinoj poruci rekao je da su to dijalog i pomirenje.
Poslije službenog dijela djevojke su se vratile u zgradu Vrhbosanske bogoslovije, gdje su presvukle narodne nošnje, razgledale Sarajevo.
Udruga “Stećak” zahvaljuje svima koji su pomogli oko ovoga posjeta i posebno upravi Bogoslovije.

Posjet Kninu

Sudionice Druge revije tradicijske odjeće i izbora najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH posjetile su grad Knin, gdje ih je na staroj gradskoj tvrđavi dočekala gradonačelnica Knina Josipa Rimac, sa svojim zamjenicima, Slavenom Ivićem i Nikolom Blaževićem.
Nakon obilaska tvrđave i obveznog fotografiranja pod deset metara dugim stijegom, na onome istome mjestu na kojem je, nakon oslobođenja Knina u vojnoredarstvenoj akciji „Oluja“ hrvatski barjak razvio prvi predsjednik RH dr. Franjo Tuđman, 6. kolovoza 1995. godine, djevojkama i njihovim pratiljama, riječi dobrodošlice izrekla je gradonačelnica Rimac. Upoznala ih je s projektom povezivanja pet hrvatskih kraljevskih gradova, u kojem su, uz Knin, i Biograd na moru, Nin, Solin i Tomislavgrad, kao i najvažnijim projektima koje provodi ovaj grad.
Potom je uslijedio pozdravni govor i zahvala za lijep doček Frane Mamića, predstavnika Udruge za očuvanje i promicanje hrvatske tradicijske kulture u BiH „Stećak“, organizatora čitave ove lijepe manifestacije te na samome kraju uručenje poklona.
Općinski načelnik Ivan Vukadin, zajedno s predsjednikom Skupštine HBŽ Robertom Bagarićem uručio je gradonačelnici Rimac monografiju „Prirodoslovno-povijesna baština općine Tomislavgrad“ te kupinovo vino, uzgojeno na Duvanjskom polju, a grad Knin je svim djevojkama i njihovima pratnjama uručio majice izrađene u prigodi skore proslave 20. obljetnice VRO „Oluja“. Posebno iznenađenje za sve djevojke bio je dolazak popularnoga hrvatskog pjevača Marka Perkovića Thompsona nakon čega je ponovno uslijedilo zajedničko fotografiranje.

Posjet Franjevačkom muzeju u Tomislavgradu

Djevojke su 26.lipnja posjetile spomen-baziliku u Tomislavgradu te Franjevački muzej a u Gradskoj športskoj dvorani, s početkom u 19 sati, započela je završna večer.

Izabrana najljepša izvandomovinska Hrvatica u nošnji

Titulu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan RH odnijela je Nikoleta Mariana Vlasić iz Rumunjske, za prvu pratilju izabrana je Franka Ivković iz Švicarske a za drugu Klaudija Baturić iz Novog Zelanda
Od 31 djevojke iz 21 države, prema izboru stručnog žirija, laskavu titulu najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske odnijela je Nikoleta Mariana Vlasić iz Rumunjske, a priznanje, uz repliku ogrlice iz okolice Čapljine i repliku naušnica iz Mandina sela, uručio joj je član Predsjedništva BiH Dragan Čović.
Za prvu pratilju izabrana je Franka Ivković iz Švicarske, a priznanje u obliku replike tradicijskog nakita iz Sasine u okolici Sanskog Mosta uručila joj je prva zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma PSBiH Borjana Krišto.
Po izboru žirija, za drugu pratilju proglašena je Klaudija Baturić iz Novog Zelanda, a priznanje sa replikom tradicijskog nakita narukvice i naušnice iz Hercegovine uručila joj je predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Darija Krstičević.
Prema internetskom glasovanju, za miss fotogeničnosti izabrana je Mirjana Jakšić iz Mađarske, a nagradu sa replikom naušnica iz okolice Livna uručio joj je načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Vukadin. 

Pogledajte fotogaleriju (https://hr-hr.facebook.com/udruga.stecak)

Postano u Aktivnosti HGD, Sudjelovanja HGD CG. Komentari isključeni za Aktualnosti sa natjecanja: Tea Grgurović na izboru za najljepšu Hrvaticu u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske
%d blogeri kao ovaj: