Svečano obilježen Dan Hrvatskog građanskog društva Crne Gore

DSC_4038_resize

Predstavljanje publikacije “Bokeljski ljetopis”: Tripo Schubert, Vesna Vičević, Branko Lukovac

Bogatim programom u utorak, 23. lipnja 2015. godine Hrvatsko građansko društvo Crne Gore svečano je obilježilo 14 godina svog rada i postojanja. Bogati program započeo je izvedbom školskog hora Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić” iz Dobrote sa simboličnom pjesmom “Svi smo mi isti” čija poruka je i idejna vodilja rada HGDCG.

DSC_4021_resize

Školski hor OŠ “Savo Ilić”-dirigentica Vesna Ivanović, korepetitorka Dušica Ćetković

Nakon uspješne interpretacije hora pod ravnanjem dirigentice Vesne Ivanović i korepetitorke Dušice Ćetković predstavljena je publikacija Bokeljski ljetopis”. O knjizi su govorili Tripo Schubert, Vesna Vičević i Branko Lukovac.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Uvaženi gosti i voditeljica programa Dijana Milošević

DSC_4039_resize

Uvaženi gosti Božo Vodopija, autor filma “Blažena Ozana” i snimatelj Mato Kristović i publika na obilježavanju Dana HGDCG

Povodom izlaska trećeg toma Bokeljskog ljetopisa prisutnima se obratio izuzetno zaslužni i uvaženi član Društva, urednik publikacije, g- din Tripo  Schubert. Kratki osvrt na sadržaj ljetopisa dala je i g-đa Vesna Vičević, magistar historijskih nauka i dugogodišnja suradnica koja je ujedno i autorka  jednog teksta iz oblasti povijesti. Nakon ovih izlaganja uslijedila je interesantna priča dugogodišnjeg suradnika HGDCG, bivšeg ministra inostranih poslova Crne Gore koji je također bio i prvi ambasador Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Branka Lukovca. Branko Lukovac se u svom izlaganju osvrnuo na povijesnu tematiku o odnosima dvije države, Crne Gore i Republike Hrvatske, a o čemu se jednim dijelom govori i u  pisanom tekstu g-dina Lukovca u ovom broju „Ljetopisa“.

Premijerna izvedba dokumentarnog filma Boža Vodopije “Blažena Ozana”

Predviđeni program je nastavljen premijernim prikazom dokumentarnog filma “Blažena Ozana” koji predstavlja rezultat plodne i uspješne saradnje Hrvatskog građanskog društva sa g-dinom Božom Vodopijom, bivšim konzulom Republike Hrvatske u Crnoj Gori, u Kotoru, poznatim i priznatim novinarom.

Božo Vodopija-autor dokumentarnog filma “Blažena Ozana”

U sklopu filma prikazana je i himna Blaženoj Ozani u izvedbi Zbora Sv Tripuna. Kako mnogi od članova pomenutog Zbora nažalost, nijesu više među nama, a svojim  dugogodišnjim pjevanjem  dali su veliki doprinos  nastavku tradicionalnog muzičkog  života  našega Kotora, ovo prikazivanje je ujedno bilo i znak pažnje i poštovanja prema njima.

Daljni tok programa je također protekao u znaku Boke i njezine tradicije.

Amatersko kazalište HGDCG “Petar Tomas”-Marija Plamenac, Milica Popović, Irina Bulajić, Petra Bulajić

Članovi amaterskog kazališta HGD CG „Petar Tomas“, koji vodi Dijana Milošević, izveli su recital “Uspavanka” Maje Perfiljeve. U izvedbi recitala su sudjelovali: Marija Plamenac, Milica Popović, Irina Bulajić i Petra Bulajić.

Lazarenko Darija, učenica muzičke škole „Vida Matjan“ uz klavirsku pratnju Adrijane Jovanović

Program Dana HGDCG obogatili su i učenici muzičke škole “Vida Matjan”. Lazarenko Darija, u klasi prof. Alaksandra Dobriše, otpjevala je „Sontag“ od Bramsa, uz klavirsku pratnju Adrijane Jovanović, kao poklon za Dan Društva.

DSC_4077_resize

Mandolinski orkestar HGDCG “Tripo Tomas”-voditelj Ivo Brajak

Na kraju programa Mandolinski orkestar HGD CG „Tripo Tomas“ odsvirao je „Bokeljsku noć”.
Voditeljica programa je bila dopredsjednica HGDCG Dijana Milošević.

Detalje izlaganja sudionika prenosimo sa web portala Boka News:

HGD proslavio četrnaest godina postojanja promocijom Bokeljskog ljetopisa i dokumentarnim filmom o Blaženoj Ozani Kotorki
Povodom četrnaest godina postojanja Hrvatsko građanskog društva Crne Gore u crkvi Svetog Duha u Kotoru u utorak je promovisana periodika „Bokeški ljetopis”. Ovom prilikom premijerno je prikazan dokumentarni film o Blaženoj Ozani Kotorki, autora novinara Boža Vodopije.

Prvi predsjednik Društva, Tripo Schubert, urednik Bokeljskog ljetopisa, predstavljajući četvrti broj periodike, kazao je da je misija izadanja objavljivanje priloga iz istorije Boke Kotorske, koja treba da otrgne od zaborava, kulturno umjetnička i ostala ostvarenja Hrvata Boke Kotorske i drugih krajeva Crne Gore, te da savremenom čitaocu predstavi, ostavi, kulturno nasleđe iz arhivske građe koju običan građanin nema priliku čitati.

Dvadeset tema Bokeljskog ljetopisa koje su grupisane u četri područija, – današnjica, značajni jubileji HGD-a, istorija, arhitektura, su teme sa kojima se nadam da će čitaoci biti zadovoljni – kazao je Schubert.

„Nasleđe ne treba samo sačavati već izučavati i ta saznanja konstantno na odgovarajući način uklapati u savramene tokove kao jedini i najbolji način očuvnaja zatečene baštine. Upravo je Bokeljski ljetopis značajni kamenčić u mozaiku bogate i raznovrsne prošlosti Kotora i Boke Kotorske koji doprinosi njenoj slici u cijelini“ – kazala je predstavljajući Bokeljski ljetopis mr. Vesna Vičević.

Branko Lukovac, bivši ministar vanskih poslova i prvi ambasador CG u Hrvatskoj, govorio je ukupnim odnosima, dviju država od rata 1991. godine do današnjih dana.

„Izražavaam zadovljstvo što sam u periodu učestvovanja i obnavljanja novih temelja u odnosima Crne Gore i Hrvatske, bio savjetovan i na „pripremama“ u HGD-u, tako da je moj rad u Hrvatskoj u prvom periodu diplomatskih odnosa u velikoj mjeri označio i tjesnu saradnju sa HGD-om na čemi se iskreno zahvaljujem uvjeren da će i dalje biti izutetno važan stub odnosa dvije susjedne i prijateljske države“ – kazao je Branko Lutovac.

Predstavljajući svoj dokumentarni film o Blaženoj Ozani Kotorki, novinar i biši konzul RH u Kotoru, Božo Vodopija, kazao je kako je želio filmom dati doprinos 450 godišnjici smrti Blažene Ozane.

„Puno godina je tinjala u meni želja da napravim dokumentarac o Blaženoj Ozani. Od osam Blaženika i Svetaca troje je iz Boke Kotorske, šira javnost malo zna o njima, dovoljan razlog.

U svega tri dana u skromnoj produkciji, na znanstvenom skupu o Blaženoj Ozani u Kotoru sa snimateljem Matom Kristovićem, uspio sam napraviti ovaj dokumentarac u sklopu emisije Pozitivno, HRT-a.

U svojoj arhivi pronašo sam snimak prije petnaest godina, cijeloviti, himnu Blažene Ozane, koja je pjevana u crkvi Svete Marije, himnu nisam koristio u filmu, ali se nadam da nas gledaju svi zajedno, oni koji više nisu sa nama a pjevali su u Zboru, sa Blaženom Ozanom, odozgo“ – kazao je autor filma Vodopija.

Izvor: Boka News

Postano u Uncategorized. Komentari isključeni za Svečano obilježen Dan Hrvatskog građanskog društva Crne Gore
%d blogeri kao ovaj: