Gostovanja mandolinskog orkestra HGDCG “Tripo Tomas” na hrvatskom primorju

plakatb1

Najava gostovanja mandolinskog orkestra HGDCG “Tripo Tomas”

U periodu od 11. lipnja do 15. lipnja 2015. godine mandolinski orkestar HGDCG “Tripo Tomas” gostovao je u Križišću, Novom Vinodolskom i Rijeci.

Nastup u Križišću

Na poziv KUD-a “Eugen Kumičić” iz Križišća članovi mandolinskog orkestra HGDCG “Tripo Tomas” sa voditeljem Ivom Brajakom, spoljnim suradnicima Grgom Petrovićem i Draganom Becagol i dopredsjednicom Društva Dijanom Milošević boravili su u Križišću od 11. lipnja do 15. lipnja. Tokom četverodnevnog posjeta smještaj je organiziran kod domaćina u Križišću uz bogat program posjeta okolnih gradova i nastupa.

O Križišću i KUD-u Eugen Kumičić

Križišće, maleno naselje općine Kraljevice, smješteno je na ulazu u Vinodolsku kotlinu. Prvi povijesni tragovi ovog područja pripadaju vremenu Rimskog Carstva. U ovom mirnom domaćinskom  naselju nalazi se župna crkva Presvetog Srca Isusova koja potiče iz 19. stoljeća.
U Križišću više od 30 godina Antica Rempešić, podrijetlom iz Boke, vodi KUD Eugen Kumičić u cilju očuvanja tradicionalne glazbe ovog područja.
Za svoj dugogodišnji rad na njegovanju tradicije svog kraja Antica Rempešić je dobila i Nagradu Grada Kraljevice za životno djelo.
Zvuci tamburice u Križišću se njeguju već 130 godina, a posljednjih 30 zahvaljujući prije svega trudu i entuzijazmu predsjednice Antice Rempešić, kao i svih mještana koji doprinose da i danas tamburice u Križišću sviraju u ritmu ljubavi i mladosti. Mladi virtuozi na braču, basu, bisernici, tamburici, bugariji, čelu i čeloviću uspješno uče i njeguju tradicijske vrijednosti ovoga kraja.

20150612_085519

Križišće- doček u prostorijama KUD-u Eugen Kumičić

Prvog dana boravka, nakon srdačnog susreta i smještaja kod ljubaznih domaćina koji su otvorili vrata svojih domova za goste iz Kotora, organiziran je zajednički ručak u staroj školi čije prostorije KUD “Eugen Kumičić” koristi za prijeme, sastanke i probe. Upoznavanje sa domaćinima uz riječi srdačne dobrodošlice popraćeno je i emocijama i nostalgičnim tonom, organizatorice i predsjednice KUD-a  “Eugen Kumičić”, Antice Rampašić koja je rodom iz Boke. Predsjednica KUD-a oživjela je sjećanja iz djetinjstva na voljenu rodnu Boku iskazujući gostima iznimnu zahvalnost na njihovu dolasku.

Nakon obilaska malenog mirnog naselja Križišća uslijedila je priprema za nastup u okviru programa koji se svake godine održava u Križišću u povodu proslave blagdana Presvetog Srca Isusova.

Program je organiziran uz potporu Ministarstva kulture, Grada Kraljevice i Turističke zajednice Grada Kraljevice, a manifestacija je započela u jutarnjim satima svetom misom i svečanom svetom misom, koju je predvodio zbor župe Marije pomoćnice, u popodnevnim satima.

Blagdan Srca Isusova

Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu istaknuto je obilježje suvremenog katoličanstva. Srce je postalo simbolom uzvišene Kristove ljubavi uglavnom u europskoj civilizaciji.
Poticaj za uvođenje blagdana Srca Isusova, došao je iz francuskog grada Paray le Moniala prigodom ukazanja Srca Isusova, sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. g. Ali tek je 1765. g. papa Klement XIII. dopustio slaviti blagdan Srca Isusova i to samo za one koji su izričito tražili. Bili su to poljski biskupi onoga vremena i rimska Nadbratovština Srca Isusova. Ubrzo su blagdan prihvatili redovnice Reda Pohođenja kojemu je pripadala sv. Margareta, cijeli Rim, potom biskupi i kraljica francuskog naroda, poglavari i članovi Družbe Isusove i tako se za kratko proširio gotovo u cijeloj Crkvi.
Nakon što se blagdan Srca Isusova tako brzo proširio po mnogim biskupijama svijeta i vidjevši velike duhovne koristi od njegovog slavljenja, papa Pio IX. je 1856. g. posebnim dekretom odredio da se blagdan službeno slavi u cijeloj Katoličkoj Crkvi osobito s obzirom na potrebu zadovoljštine za grijehe. Misa i oficij odobreni su 1765. a općevažeći postali su 1856..
Blagdan Presvetog Srca Isusovog slavi se u petak nakon blagdana Tijelova i stoga je lipanj mjesec Presvetog Srca Isusova.

20150612_201101

Nastup mandolinskog orkestra HGDCG “Tripo Tomas” u Križišću

Kulturno umjetnički program je započeo u 19:00 sati uz nastupe Mirjane Bobuš, Ženske klape Hreljin, Mandolinskog orkestra HGDCG “Tripo Tomas”  iz Kotora, KUD-a Ilija Dorčić iz Novog Vinodolskog, Narodne čitaonice Šmrika i KUD-a Eugen Kumičić iz Križišća.

Odličan nastup mandolinskog orkestra HGDCG “Tripo Tomas” izazvao je oduševljenje prisutnih, a naročito izvedba skladbe “Bokeljska noć” koju su popratili pjesmom i velikim pljeskom.

Posjet Opatiji i Bokeljskoj mornarici 809 u Rijeci

U subotu, 13. lipnja izaslanstvo HGDCG i članovi mandolinskog orkestra HGDCG “Tripo Tomas” bili su gosti Tomislava Brguljana i članova Bokeljske mornarice 809 iz Rijeke. I još jednom nostalgija i emocionalni susreti sa članovima Bokeške mornarice obilježili su zajedničke trenutke sa izaslanstvom HGDCG i mandolinskim orkestrom.

20150613_110254

U prostorijama Bokeljske mornarice 809 u Rijeci

Bokeljska mornarica 809

Bokeljska mornarica 809 se održala u svojem postojanju od 809 godine, upravo od donošenja relikvija (moći) Svetog Tripuna u Kotor.
Tada, pa sve do danas Bokeljska mornarica 809 u svojem radu nosi ove vrijednosti. Bokeljska mornarica 809 upravo je i danas čuvar relikvija, štovatelj djela i značaja stradanja SvetogTripuna kako u Kotoru u Katedrali Svetog Tripuna, tako i u Hrvatskoj u kojoj Odredi Bokeljske mornarice djeluju u Zagreb (od 1920), u Rijeci (1960), u Puli, Splitu i Dubrovniku.
Relikvije (moći) Svetog Tripuna su u Kotor donesene 809 godine, brod s relikvijama je uplovio u Boku Kotorsku na putu prema Veneziji, a kad god je brod trebao krenuti na daljnji put prema odredištu, oluja i nevera bi se digla nad zaljevom da brod nije mogao isploviti. To se ponovilio u više navrata tijekom više dana, što je bio znak da relikvije trebaju zauvjek ostati u Kotoru, kako je konačno i bilo.
U čast Svetom Tripunu 1166  godine izgrađena od strane Andrea Saracenis prvo crkva, a kasnije na njezinim temeljima i današnja Katedrala Svetog Tripuna, najstarija katedrala na istočnoj strani Jadrana.

d0344f0ee1ed6fe54dc235076db0c82e_gallery_l

Marija Šenk i Bokeljska mornarica 809 Rijeka

Ugodno druženje i razmjenu poklona obogatio je i susret s pjesnikinjom Marijom Šenk koja je Hrvatskom građanskom društvu darivala svoju poslednju zbirku poezije “Lanterna” u kojoj je u pojedinim pjesmama opjevana i Boka.

Marija Šenk

Marija Šenk, umirovljenica, rodom iz Slovenije, rodbinski povezana i s Bokom kotorskom u Crnoj gori, u Rijeci živi više od pedeset godina. Većinu svojeg radnog vijeka provela je u računovodstvu nekadašnje tvornice “Rikard Benčić”, bila je aktivna darivateljica krvi i volonterka Gradske organizacije Crvenog križa Rijeka, a sada svoje umirovljeničke dane ispunjava između ostalog i pisanjem pjesama, koje su odraz njezina života, svega što ju okružuje i mnogobrojnih ljudi koje poznaje, uz veliku dozu optimizma, ali i kritičkog stava.
Pjesme su njezin smisao života, kako pjesnikinja voli da kaže, a poezijom se bavi od mladosti. Napisala je 320 pjesama, posvećenih trenutku života, pa je prijatelji zovu “pjesnikinjom trenutka”.

Uz razgledanje kulturnih znamenitosti grada Rijeke, zajedničkog ručka i posjete Opatiji, iznimno zadovoljstvo za članove mandolinskog orkestra je pričinio posjet sportskom kompleksu bazena Kantrida uz osvježavajuće popodnevno kupanje.

Nastup u Novom Vinodolskom

Grad Novi Vinodolski u okviru Susreta hrvatskih puhačkih orkestara tradicionalno okuplja najuspješnije puhačke orkestre iz cijele Hrvatske.

Nastup u Novom Vinodolskom

Bogati koncertni program ovogodišnjeg 29. Susreta hrvatskih puhačkih orkestara odvijao se tijekom 13. i 14. lipnja u Domu kulture u Novom Vinodolskom, a osim nastupa u natjecateljskom dijelu programa, orkestri su prenosili dio atmosfere i izvan Doma kulture revijalnim nastupima.
Na ovoj je manifestaciji od nacionalnog značenja nastupilo više od 700 glazbenika iz 17 orkestara u bogatom koncertnom programu natjecateljskog i revijalnog karaktera. Prvog dana Susreta, 13. lipnja predstavili su se najbolji hrvatski puhački orkestri A kategorije koncertnog programa koji dolaze iz Belice, Požege, Dubravice, Mrzlog Polja i Varaždina i gosti iz Slovenije – Kulturno društvo Godba Zgornje Savinjske doline dok je u nedjeljnom programu,  14. lipnja nastupilo je 11 orkestara unutar C kategorije koncertnog programa koji dolaze iz Brezničkog Huma, Ogulina, Kašine, Vrbovskog, Slavonskog Broda, Goričana, Daruvarskog Brestovca i Končanice, Đurđevca, Vrbovca, Sinja i Špičkovine.
U specijalnom dijelu programa nastupio je Mandolinski orkestar HGDCG „Tripo Tomas“ sa kompozicijama „Šjora Mare“, „Tarantela“ i „Bokeljska noć“.

Posjet Crikvenicama

Nakon nastupa i zajedničkog ručka sa domaćinom Mariom Butorcem članovi orkestra i njihovi pratioci posjetili su Akvarij u Crikvenicama.
U ugodnom ambijentu akvarijuma od oko 200 m2 gdje je smješteno 30 bazena obitava više od stotinu vrsta riba iz Jadranskoga mora (murina, morska mačka, škarpina, kirnja i dr.), pedesetak primjeraka riba iz tropskih mora (škorpija, anđeo, klaun, kugla, paleta, zebra i dr.) te slatkovodne ribe, od kojih su najzanimljivije pirane i neonke. U sklopu Aquariuma se nalazi i suvenirnica s bogatom i zanimljivom ponudom.

Zajednička večer sa domaćinima i članovima KUD-a

U večernjim satima u Križišću domaćini su priredili oproštajnu zajedničku večeru uz druženje i pjesmu. U srdačnoj domaćinskoj atmosferi dogovorena je daljna suradnja i razmjenjeni kontakt podaci. Razgovaralo se i o uspjesima i teškoćama u radu orkestara, o planovima i zadacima u narednom periodu, kao i o prekrasnim dojmovima tijekom ove kratke posjete.

20150614_194018

Oproštajna večer sa domaćinima-Križišće

Uz zvuke mandolina i gitara neumornih članova mandolinskog orkestra vesela i raspjevana atmosfera obilježila je ovu zajedničku večer.

Vesela atmosfera domaćina i gostiju

Probuđena nostalgija za rodnim krajem i specijalna poklon pjesma Bokeljska noć, koju je odsvirao mandolinski orkestar, dirnula je neugaslu bokeljsku dušu drage organizatorke Antice Rempešić. Uz riječi zahvale razmijenjeni su prigodni pokloni i upućeni srdačni pozdravi.

Zajednička večer sa članovima KUD-a “Eugen Kumičić”

Nastup na brodu Marina

Izaslanstvo HGDCG i članovi mandolinskog orkestra prisustvovali su proslavi blagdana Svetog Vida zaštitnika Riječke nadbiskupije koja ove godine obilježava 15. godišnjicu osnutka, a time i 15. obljetnicu imenovanja mons. dr. Ivana Devčića za riječkog nadbiskupa.

1434622462_5_38_photo

Svečana procesija

Svečanu procesiju koja je krenula iz katedrale duž najpoznatije riječke šetnice Korza do Trga Riječke revolucije, na kojemu se nalazi najstariji kip sv. Vida, predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s riječkim nadbiskupom i metropolitom Ivanom Devčićem, biskupima Riječke metropolije, pomoćnim zagrebačkim biskupom i izaslanikom kardinala Josipa Bozanića mons. Mijom Gorskim, izaslanikom zadarskoga nadbiskupa don Igorom Ikićem te brojnim svećenicima.

20150615_173224

Bokeljska mornarica Rijeka u čast zaštitnika Grada Rijeke sv. Vida

U sklopu proslave Dana sv. Vida Bokeljska mornarica Rijeka uz pratnju Gradske glazbe Trsat otplesala je na Korzu tradicionalni ples Kola Bokeljske Mornarice. Ove godine je Bokeljska mornarica Rijeka nastupila u čast zaštitnika Grada Rijeke sv. Vida, uz pratnju Gradske glazbe Trsat.

11027506_710872945702413_1255647679200260849_n

Nastup mandolinskog orkestra HGDCG “Tripo Tomas” na brodu Marina

U večernjim satima održan je svečani program i tradicionalni koncert Riječkog tamburaškog orkestra povodom blagdana Sv. Vida na brodu Marina, sa gostima: Mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva Tripo Tomas iz Kotora, Harmonikaški orkestar Zdrmuša Gospić, Ženska klapa Hreljin, te violinistica Vedrana Veljačić.

11183467_710873105702397_548212023941362442_n

Nastup mandolinskog orkestra HGDCG “Tripo Tomas” na brodu Marina

Nakon uspješnog nastupa Mandolinskog orkestra HGDCG “Tripo Tomas”, koji je izazvao veliku pozornost prisutnih, razmjenom poklona uz zahvalu na gostoprimstvu, organizatoru i dirigentu Riječkog tamburaškog orkestra, Milanu Alavanji uslijedio je povratak u Kotor sa ispunjenim srcem i prekrasnim dojmovima, koji će pratiti domaćine i goste do brzog povratnog susreta u Kotoru.

20150613_084735

Raspjevana atmosfera u autobusu

Postano u Aktivnosti HGD, Sudjelovanja HGD CG. Komentari isključeni za Gostovanja mandolinskog orkestra HGDCG “Tripo Tomas” na hrvatskom primorju
%d blogeri kao ovaj: