Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjet Boki Kotorskoj

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Boki, Mario Brguljan, predsjednik HGD lijevo

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović 5. lipnja 2015. godine posjetila je Boku Kotorsku. Nakon dolaska sastala se u Domu kulture „Josip Marković” u Donjoj Lastvi sa predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća, Hrvatske građanske inicijative i Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.

Hrvatsku predsjednicu su ispred Doma kulture na Lastovskoj rivi, uz zvonjavu župne crkve, dočekali građani s kojima se pozdravila, djevojke u bokeljskoj nošnji i klapa „Jadran“, kao i pomorac iz Kamenara Mato Dabović, koji je izazvao posebnu pozornost predsjednice svojom jedrilicom okićenom raznim zastavama, među kojima su dominirale zastave Hrvatske i povijesna zastava Dalmacije.

U razgovoru sa predsjednicom sudjelovali su predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, zastupnica u Parlamentu Crne Gore Ljerka Dragičević, predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Mario Brguljan, predsjednica Hrvatskog kulturnog društva Tomislav Ljilja Velić, ravnateljica Radio Duxa Milema Pilastro Kovačić te tajnica HNV-a Ana Vuksanović.

„Drago mi je čuti da su Hrvati ovdje zadovoljni svojim položajem, lojalni su građani Crne Gore ali isto tako imaju priliku njegovati kulturni, jezični i svaki drugi identitet. Politički su zastupljeni kako u Vladi tako i u Parlamentu Crne Gore kao i na lokalnim razinama. Razgovarali smo kako ja osobno tako i svi mi iz Hrvatske možemo biti potpora. O problemima danas puno nismo razgovarali. Ipak je ovo moj prvi posjet, dolaziću često. Na vas sve me podsjeća slika Vaska Lipovca „Verige” koja je u mom uredu. Predivno je, uvijek se lijepo osjećam u Boki Kotorskoj. Biće vremena razgovarati o problemima, dotakli smo se samo njih. Postoji volja i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori da se oni rješavaju. Ja ću nastojati osobno pridonijeti da kad se susrećemo razgovaramo o onom pozitivnom a sve manje o problemima”, rekla je predsjednica Hrvatske.

Dodala je kako nije bilo riječi o problemima tokom njezina prvoga posjeta Hrvatima u Crnoj Gori kao predsjednice.

“Ono što mi je posebno bilo bitno prilikom prvog mog posjeta u predizbornoj kamapanji ali i danas je pokazati koliko su mi važni Hrvati i hrvatski narod izvan domovine“, kazala je Grabar-Kitarović nakon susreta s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, stranke Hrvatske građanske inicijative, Hrvatskog građanskog društva i drugih hrvatskih udruga.

Grabar-Kitarović u Hrvatskom domu svim je hrvatskim društvima poklonila knjigu “Književnost ranog novovjekovlja u Boki kotorskoj”, autora prof. dr. sc. Slobodana Prosperova Novaka i dr. sc. Viktorije Franić Tomić.

Nakon Tivta, ispred glavnih gradskih vrata u Kotoru, predsjednicu Kitarović, pozdravio je gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević s kojim je obišla grad.

Predsjednica Grabar-Kitarović nastavit će svoje gostovanje u Boki sudjelovanjem na Peti jubilarni “To Be Secure Forum”, koji će se održava u Bečićima, pod nazivom „Buduće perspektive globalne bezbjednosne strukture”

Postano u Uncategorized. Komentari isključeni za Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u posjet Boki Kotorskoj
%d blogeri kao ovaj: