POSLJEDNJE ZBOGOM DRAGICI TOMAS

DRAGICA_TOMAS_56 (1) Radio Kotor: “U srijedu, 29. travnja 2015. g. je u Podgorici umrla Dragica Tomas, poznata glumica i prvakinja Crnogorskog narodnog pozorišta, koja je posebno bila vezana za naš grad – igrala je u Kotoru, dobila Nagradu oslobođenja Kotora i bila supruga našeg pokojnog sugrađanina i crnogorskog glumca Petra Tomasa.
Dragica Tomas je rođena 1936. godine u Peći. Završila je Državnu glumačku školu u Novom Sadu 1955.godine. Pored Kotora, kao glumica je radila u Kruševcu, Mostaru i Podgorici, a a na sceni je bila Sestra Batrićeva iz Njegoševog „Gorskog vijenca”, Medeja iz Euripidove „Medeje”, Petrunjela iz Držićevog „Dunda Maroja”, Ana iz Davičove „Pesme”, Zona Zamfirova iz istoimenog djela Stevana Sremca, Katarina Ivanovna iz „Braće Karamazovih” itd. Gostovala je na Dubrovackim ljetnjim igrama, zatim u Rusiji, Njemačkoj, Kanadi, Turskoj i drugim zemljama. Više možete saznati u emisiji Televizije Crne Gore koja je dostupna na kanalu YouTube putem sljedećeg linka https://www.youtube.com/watch?v=O9JEWTQilBM .”

DSC_2106

Hrvatsko građansko društvo Crne Gore izražava veliko žaljenje u povodu smrti Dragice Tomas jer je, poput mnogih, izgubilo dugogodišnju suradnicu i prijateljicu velikoga srca koja je uvijek puna razumijevanja pronalazila vremena za suradnju i razgovor.
Kao izraz dubokog poštivanja obitelji Tomas i njihovih dubokih kulturnih tragova u našoj povijesti, HGD CG je formirani mandolinski orkestar nazvao imenom velikog kotorskog glazbenika Tripa Tomasa, a amatersko kazalište imenom velikog glumca Petra Tomasa. Dugogodišnja suradnja sa velikom umjetnicom Dragicom Tomas rezultirala je 2011. godine uspješnim omažom glazbeniku i skladatelju Tripu Tomasu u organizaciji HGD CG.
HGD CG dijeli tugu i bol s obitelji Tomas uz zahvalnost, na suradnji, velikoj umjetnici Dragici Tomas, čija je osobenost i ljudskost utkana u naše vječno sjećanje i poštivanje.

Postano u In memoriam. Komentari isključeni za POSLJEDNJE ZBOGOM DRAGICI TOMAS
%d blogeri kao ovaj: