Savjetu Europe podneseno treće izvješće o provođenju Europske povelje za regionalne i manjinske jezike

20140904_150218

Crna Gora je Savjetu Europe podnijela treće izvješće o provođenju Europske povelje za regionalne i manjinske jezike. Neovisni Odbor stručnjaka Povelje provjerava navode iz ovog izvještaja, organizirajući razgovore s predstavnicima manjinskih naroda u Crnoj Gori, kako bi iz prve ruke dobili informacije vezane za promociju regionalnih i manjinskih jezika.

Nakon obavljenih razgovora sa svim manjinama u Crnoj Gori Odbor će podnijeti izvještaj Komitetu ministara Savjeta Europe.

Predstavnik Odbora nam se obratio s zamolbom da im preporučimo članove delegacije iz hrvatske zajednice,  s kojima bi obavili razgovore vezane za promociju hrvatskog jezika u javnom životu.

Sastanak s delegacijom Odbora stručnjaka održao se 4. rujna u dvorani palače Bizanti u starom jezgru Kotora. U našoj delegaciji su bili Ana Šarčević, voditeljica nastave hrvatskog jezika, Tijana Petrović, urednica časopisa „Hrvatski glasnik“, Dijana Milošević, zamjenica direktora osnovne škole „Savo Ilić“, te član UO HGD CG, Joško Katelan, član redakcije Hrvatskog glasnika, Tripo Schubert, član UO HGD CG i redakcije Hrvatski glasnik. Izostala je prisutnost Zvonka Dekovića, predsjednika HNV i Nevena Staničića, zbog ranije preuzetih obveza, a predstavnika radio DUX, zbog kadrovskih problema. Razgovorima je prisustvovala i predsjednica Opštine Kotora, Marija Maja Ćatović s šeficom protokola Barbarom Pajić i Madalena Jovanović, djelatnica Sekretarijata za kulturu Opštine Kotor.

U delegaciji Odbora stručnjaka su bili Alaksandra Ošmjanska Padžet, Poljska, izvjestilac, Džon  Ladlam, Danska, član, Igor Lakić, Crna Gora, član, Joerg Hoem, pravnik u Komitetu, Tornsten Aflerbah, šef sekretarijata Europske povelje za regionalne i manjinske jezike.

Razgovaralo se o obrazovanju, medijima i kulturnim aktivnostima hrvatske populacije u Kotoru i Tivtu.

Učesnici u razgovoru su konstatirali da je aktualnom zakonskom regulativom u Crnoj Gori, Ustavom i Zakonom o manjinskim pravima i slobodama, omogućeno manjinama očuvanje  identiteta upotrebom svog jezika, osnivanje elektronskih i pisanih medija i zastupljenost u TV programu.

Članovima Odbora stručnjaka date su iscrpne informacije o izvođenju nastave na hrvatskom jeziku van institucije obrazovnog sustava, o tiskanju jedinog pisanog časopisa na hrvatskom jeziku, o elektronskom mediju, radio DUX-u i ukazano na jednu specifičnost Hrvata u Boki Kotorskoj, gdje se nastoji očuvati lokalni bokeljski govor, kojega i elektronski i pisani mediji u određenim programskim segmentima koriste u nastojanju da se kao takav očuva i prenese na mlade generacije.

Iskazano je nezadovoljstvo malom zastupljenošću hrvatske povijesti i hrvatskih književnika u obrazovnom programu u osnovnim i srednjim školama. Također je ukazano na činjenicu da  se ne obezbjeđuje emitiranje  informativnog, kulturnog, obrazovnog, sportskog i zabavnog programa hrvatske populacije u medijima čiji je osnivač Crna Gora, a što je predviđeno članom 12 Zakona o manjinskim pravima i slobodama.

Postano u Aktivnosti HGD. Komentari isključeni za Savjetu Europe podneseno treće izvješće o provođenju Europske povelje za regionalne i manjinske jezike
%d blogeri kao ovaj: