Barska promocija „Monografije HGD-a“ i tradicionalni Božićni koncert u Baru

20131214_200620

BAR – Program koji se tradicionalno organizira povodom Božića počeo je ovog vikenda u Dvorcu kralja Nikole. Najprije je održana promocija luksuzne monografije Hrvatskoga građanskog društva od 2001. do 2012. godine, u kojoj je kronološki obuhvaćeno više stotina kulturnih programa koje je Društvo realiziralo u proteklom desetljeću.
Uz to, iz tiska je izašla i prigodna brošura povodom desetogodišnjice barske podružnice HGD-a CG, u kojoj je napravljena retrospektiva 50 programa iz područja kulture u tom periodu.
O knjizi su govorili autor Monografije Dario Musić, član Upravnog odbora HGD-a Tripo Schubert i članica Upravnog odbora Društva i članica HNV-a, Dijana Milošević.
Nakon promocije, u istom prostoru održan je tradicionalni, 14. po redu, Božićni koncert. U prepunoj dvorani Zavičajnog muzeja u Baru nastupili su sjajna ženska klapa „Bodulke“ s Hvara i Mandolinski orkestar HGD-a „Tripo Tomas“.  Program je bio podijeljen u tri segmenta. U prvom dijelu su mlade Hvaranke „a capella“ otpjevale nekoliko tradicionalnih dalmatinskih napjeva. Uslijedile su jednako dobre kompozicije Zlatana Stipišića Gibbonija, Olivera Dragojevića, Harija Rončevića, a sve uz izvrsnu klavirsku pratnju voditelja klape prof. Tomija Domančića.
Potom je klapa s mandolinskim orkestrom HGD-a izvela nekoliko tradicionalnih božićnih pjesama, a potom su neslužbenu božićnu himnu „U sve vrijeme godišta“ izvođači pjevali uz pratnju publike.
Organizatori očekuju da će sljedeći, jubilarni 15. koncert, biti održan u novoj konkatedrali Svetog Petra, na kojoj je završetak radova najavljen za lipanj naredne godine.
Događaj je organizirala barska podružnica Hrvatskog građanskog društva, na čelu s predsjednikom Podružnice i članom Izvršnoga odbora Hrvatskoga nacionalnog vijeća, Vladimirom Marvučićem.

Programu je pored mnogobrojnih gostiju nazočila ministrica u Vladi Crne Gore, članica Izvršnoga odbora i predsjednica HGI-ja, Marija Vučinović, direktor Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava, Safet Kurtagić, konzul RH u Kotoru Hrvoje Vuković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća, Zvonimir Deković i Suljo Mustapić, potpredsjednik Skupštine Crne Gore.

Postano u Aktivnosti HGD, Božićni koncerti. Komentari isključeni za Barska promocija „Monografije HGD-a“ i tradicionalni Božićni koncert u Baru
%d blogeri kao ovaj: