Vinko Coce-Pokoj vječni daruj mu Gospodine!

Gruska noc 070811

Poznati pjevač Vinko Coce, trogirski slavuj, u 59. godini života umro je noćas oko 1 sat u splitskoj bolnici. Posljednji ispraćaj legende hrvatske glazbe je sutra na groblju u Trogiru u 16 sati.

Vinko Coce je rođen u rođen u Trogiru 22. prosinca 1954. godine. Nakon završene Obrtne škole, Coce radi u trogirskom brodogradilištu, a njegov interes za glazbu raste pa 1972. godine započinje suradnju s klapom Trogir uz koju ostaje sve do početka samostalne karijere. 1983. godine je primljen za zborskog tenora u profesionalnom mješovitom zboru HNK-a u Splitu, gdje pet godina uspješno pjeva pjeva cjeloviti operni repertoar.

Samostalnu karijeru započinje 1991. godine. Dvije godine kasnije snima svoj prvi album “Mirno spavaj, ružo moja” koji je donio nekoliko hitova. Iste godine osvaja i Grad Prix na Splitskom festivalu zabavne glazbe s pjesmom “Sićaš li se, Lungomare”. Zajedno s klapom Trogir dobiva i nagradu Porin.

I HAJDUK je u nedjelju ujutro ostao bez jednog od svog najslavnijih navijača – trogirskog pjevača Vinka Coce.

Bili slavuj autor je brojnih navijačkih pjesama koje se već godina ore poljudskom ljepoticom, a između ostalih to su “Oluja sa sjevera”, “Volim te, Hajduče”, “Ako te ko pita”, “Bandire od svila” i “Kad umren umotan u bilo”.

Ova posljednja čini se i kao posljednja želja slavnog pjevača.

“Kada umren umotan u bilo
na Poljud odnesite mi tilo
zapivajte bili su bili
kad se dusa s tilon dili

Kada umren umotan u bilo
na Poljud odnesite mi tilo
nek vijori barjak
na kojem pise
Hajduk zivi vjecno
Bog i niko vise ”

Poslednja posjeta Boki Kotorskoj i gostovanje u Tivtu

Bio je drag suradnik i prijatelj Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore i mnogih zaljubljenika u mediteransku glazbu ovih prostora.

 

Vinko Coce u Tivtu Vinko Coce u Tivtu Vinko Coce u Tivtu Vinko Coce u Tivtu

17. studenoga 2012. g. u tivatskom Domu kulture “Gracija Petković” održan je koncert popularnog hrvatskog glazbenika Vinka Coce. Organizator ovog lijepog događaja je bilo Hrvatsko građansko društvo Crne Gore, povodom Dana općine Tivat. Prije početka koncerta nazočne je pozdravila Ljerka Sindik, predsjednica HGD-a podružnce Tivat, a potom je Mladen Perušina u dresu “Hajduka” predao, u ime župe Sv. Roko iz Donje Lastve, Vinku Cocu knjigu “Spomenica 600. obljetnice Crkve Male Gospe u Gornjoj Lastvi”. Nakon toga počeo je spektakl velikog kantautora koji je, u pratni glazbenog sastava “Galeb”, podiga posjetitelje na noge. Dvoranu su ispunila zadovoljna lica, a na mnogima se vidjela i suza. Smjenjivale su se poznate skladbe, a egzaltacija je dostigla vrhunac kada je došla na red navijačka pjesma Hajduka “Kad umrem umotan u bilo”.

Postano u In memoriam. Komentari isključeni za Vinko Coce-Pokoj vječni daruj mu Gospodine!
%d blogeri kao ovaj: