U povodu Dana osnutka HGD CG

Hrvatsko građansko društvo

Crne Gore

osnovano u Kotoru

23.06.2001.

Grb Društva

Prvi grb HGD CG

Tijekom povijesnog razdoblja Crna Gora je bila područje koje su naseljavali razni narodi a svaki je ostavljao tragove u etničkom identitetu, kulturnoj i vjerskoj pripadnosti zatečenog stanovništva , stvarajući s njim multikulturalnu, multikonfesionalnu i multinacionalnu zajednicu.

Sastanak Skaljari

HRVATSKI SASTANAK, Škaljari, 1898

Hrvati na priobalju Crne Gore su najstariji sačuvani autohtoni dio populacije Crne Gore koji je uprkos povijesnom usudu uspio do danas sačuvati vjeru, jezik , kulturni i jednom rječiju , ukupni civilizacijski kod, koji je oblikovao njihovu nacionalnu svijest, posebno tijekom XIX. i XX. stoljeća. Možda upravo zahvaljujući svom rubnom položaju i biološkoj krhosti , održali su arhaična govorna i civilizacijska svojstva koja ih čine prepoznatljivima i na neki način izdvojenima unutar ukupnoga Hrvatskog nacionalnog korpusa. Da bi u svojoj donedavnoj izoliranosti očuvali bitna svojstva, uveliko je pomagao i bogati izvor sjećanja pohranjenih u obiteljskim tradicijama , arhivama i knjižnicama kao u kamenu koji je oblikovao ono što se danas i na svijetskoj razini prepoznaje kao civilizacijski biser čovječanstva , ne samo u smislu prirodnih ljepota , nego kao svjetska civilizacijska baština službeno priznata UNESCO- vom zaštitom. Proces sazrijevanja svijesti Hrvatske-etničko– kulturne zajednice u Boki kotorskoj o pripadnosti Hrvatskom narodu prilično je sporo tekao. Počeci buđenja nacionalne ( samosvjesti) javljaju se u određenim socjalnim krugovima još krajem XVIII. stoljeća.

Hrvatsko pjevacko drustvo Zvonimir Muo

Hrvatsko pjevačko društvo Zvonimir, Muo 1888.

U posljednjem destljeću XIX. stoljeća dolazi do osnivanja kulturnoprosvjetnih društava s hrvatskim predznakom. Prvo takvo društvo osnovano je 1888. u naselju Muo, malom ribarskom mjestuo u Boki – bilo je to hrvatsko pjevačko društvo “Zvonimir”. Zatim, skoro u svim mjestima od Budve do Herceg Novog formiraju se po jedno ili više društava kao potvrda osjećanja pripadnosti bokeljskih Hrvata cjelini  Hrvatskog naroda. Većina ovih društava egzistirala su u formalno-pravnom smislu  do 1945., kada su državnim dekretom ukinuta.

Nakon skoro šest desetljeća, zahvaljujući “pozitivnim vjetrovima” u vanjskoj politici Crne Gore, u drugoj polovici 90-tih godina prošlog stoljeća i uspostavljanja kontakata na relaciji Podgorica-Zagreb, dolazi do slobode izjašnjavanja u hrvatskom korpusu u Crnoj Gori. Dolazi do organiziranih formi okupljanja Hrvata u želji da pokažu sebi i drugima kako oni postoje na prostorima Crne Gore, kako su tu kao nacionalna manjina, po brojnosti najmanja, ali zasigurno najveća i izuzetno bogata po svom kulturnom, civilizacijskom i duhovnom nasljeđu.

OSNIVANJE HRVATSKOG GRAĐANSKOG DRUŠTVA CRNE GORE

DAN HGD CG,Kotor 23. lipnja  

 23.lipnja 2001. godine u dvorani  Skupštine grada Kotora uz prisutnost građana Boke kotorske održana je Osnivačka skupština „Hrvatskog građanskog društva Crne Gore“ sa sjedištem u Kotoru. I tako skupina istomišljenika svojim je potpisima oformila i registrirala  „Hrvatsko Građansko Društvo Crne Gore“. Skupštini je prisustvovalo 12 delegata iz Kotora, 10 iz Tivta, 1 iz Budve i 1 iz Podgorice. Izabran je privremeni Upravni odbor sastavljen od sedam članova: Zoran Nikolić, Krsto  Matijević, Ljerka Dragičević, Nikola Čučić, Vedran Milošević i Tripo Schubert koji je imao zadatak  stvoriti svu potrebnu infrastrukturu i bazu neophodnu za suštinsku  nadogradnju. Za predsjednika Društva izabran je Tripo Schubert. Na toj Skupštini usvojena su osnivačka akta o formiranju Društva.

1

Članovi Osnivačke skupštine

Društvo je registrirano u Ministarstvu pravde Republike Crne Gore  03. srpnja 2001. god. Sa stavovima Osnivačke skupštine obaviješteni su relevantni čimbenici u Crnoj Gori i Hrvatskoj , neposredno se  razgovaralo sa njima i na svim mjestima smo dobili istinsku podršku naših zamisli. Tokom posjete odabranih županija u Hrvatskoj, razgovora sa ministrima , županima i gradonačelnicima, kao i sa predstavnicima naše dijaspore – Hrvatima  iz Boke, u Dubrovniku, Splitu, Rijeci i Zagrebu, razmijenjena su mišljenja o mnogim za nas otvorenim pitanjima  i dobili smo neophodnu podršku za realizaciju istih. Odlučeno je da se Izborna  Skupština  održi čim prije kako bi Društvo moglo početi sa redovnim  radom a  prema postavljenim ciljevima .

U radu je kao savjetnik sudjelovao i pok. don Branko Sbutega.

 

ODBOR

Prvi Upravni odbor: Dario Musić, Marija Brainović, Zoran Nikolić, Selma Krstović, Jakša Andrić, Ljerka Dragičević, Editab Starović, Dijana Kojan, Tripo Schubert, Slavko Marović

N

Članska knjižica

Prva članska iskaznica

Picture1a

Prvo sjedište HGD-a u Kotoru

Danas, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore proslavlja svoj Dan HGD CG okruženo mnogim priznanjima i odlikovanjima, mnogim članovima i prijateljima Društva, ogromnim entuzijazmom i novim planovima za budućnost. Na dugom i trnovitom putu od svog osnutka Hrvatsko građansko društvo je nastojalo dostojanstveno  predstavljati hrvate na ovim područjima, buditi i jačati svijest o pripadnosti hrvatskom narodu i njegovim kulturnim osobenostima, jeziku, pismu, vjeri, običajima.

Presentation1

Postano u Aktivnosti HGD. Komentari isključeni za U povodu Dana osnutka HGD CG
%d blogeri kao ovaj: