Boki u čast-Klub mladih HGD CG Kotor i Gimnazija Kotor

U okviru razvoja kulturne suradnje i poticanja duhovnog razvoja mladih, u petak, 10. svibnja, u 19:00 sati, u prostorijama Amfiteatra Srednje škole Kotor, održan je poetsko-glazbeni program “Krajevi kao i bića imaju dušu” u organizaciji Kluba mladih Hrvatskog građanskog društva Kotor i Gimnazije Kotor.

Jednosatni program, tematski vezan za bogatu tradiciju Boke Kotorske i njezine kulturne vrijednosti, odisao je prepoznatljivim bokeljskim i mladalačkim duhom. U poetsko-glazbeni prikaz Boke Kotorske, gledatelje je uvela klapa Incanto, kao gost programa.

sl2 (2)

Nakon uvodne klapske pjesme, nositelja kulturnih vrijednosti Boke, magičan pejzaž Boke oslikavali su učenici Gimnazije Kotor odlomcima iz bogatog književnog opusa ovog podneblja i poznatim stihovima bokeljskih pjesnika.

sl2 (3)

Na neminovnost prenošenja naslijeđa i čuvanja bogate baštine podsjetili su riječima naši starih:

Svaki pravi grad zida se tri puta:

prvi put od kamena,

drugi put se gradi uz pomoć riječi i duha,

a treći put kada sačuva riznicu

bogatih zbivanja iz svoje prošlosti.”

sl2 (44)

Glazbena tradicija Boke prati ovaj narod kroz stoljeća opstajući kroz različite forme i do današnjih dana. Pjevalo se i pjevat će se našoj miloj Boki, a da se Boka voli srcem ali i pjesmom pokazali su mladi gimnazijalci izvedbom pjesme “Bokeljska noć”.

sl2 (8)

Bogata jezička kultura ovog podneblja ogleda se i u očuvanom tradicionalnom bokeljskom govoru, kojega pamte starije generacije. Kako mladi Hrvatskog građanskog društva Crne Gore čuvaju od zaborava izvorni govor bokokotorskog područja kroz igrokaz “Ćaga i kalenda” prikazali su članovi amaterskog kazališta HGDCG.

sl2 (39)

Hrvatsko građansko društvo u svojim nastojanjima očuvanja kulturnih vrijednosti ovoga kraja, naročito njeguje bogatu kulturnu ostavštinu svojih predaka i glazbenu tradiciju mandoline, kao karakterističnog instrumenta ovoga područja. Mandolinski orkestar Hrvatskog građanskog društva “Tripo Tomas”  izvedbama kompozicija “Šjora Mare” i “Vozi, vozi” oslikali su glazbeni život Boke i njezino bogato civilizacijsko nasljeđe.

sl2 (14)

Kako naši najmlađi njeguju tradiciju pokazali su gosti programa, folklorna sekcija  iz Osnovne škole “Narodni heroj Savo Ilić”.

sl2 (18)

U suvremenom ritmu pjesme “Kotor” grupe Galija mladi glazbenici Gimnazije Kotor, mladalački i razigrano, obogatili su završni dio  programa.

O Boki- Frano Alfirević

Krajevi kao i bića imaju dušu kojom su nam bliži ili dalji, a usred ove prirode, gdje nam se čini da smo se vratili u prve dane zemlje, samo čovjek koji žudi za najdubljom samoćom može da se osjeti potpuno blizak toj beskrajnoj melankoliji.

SNIMAK IGROKAZA DRAMSKE SEKCIJE KLUBA MLADIH HGD CG KOTOR:

SNIMAK KRATKOG PRIKAZA PROGRAMA:

Postano u Aktivnosti HGD, Amatersko kazalište HGDCG "Petar Tomas", Mandolinski orkestar HGDCG "Tripo Tomas". Komentari isključeni za Boki u čast-Klub mladih HGD CG Kotor i Gimnazija Kotor
%d blogeri kao ovaj: