Komisija za kulturu i društvene djelatnosti opštine Kotor ne prepoznaje kulturu?

Priopćenje za javnost Hrvatskog građanskog društva Crne Gore-Kotor

Obraćamo se u povodu raspodjele sredstava Konkursa Opštine Kotor za nevladine organizacije za 2013. godinu.

Naime, obaviješteni smo od strane Komisije Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti da Hrvatsko građansko društvo Kotor sa projektom “Kulturne manifestacije”, prijavljenim u redovitoj proceduri za 2013. godinu, nije dobilo nikakva sredstva sa obrazloženjem da “u ovom projektu Komisija ne prepoznaje stavke koje bi bile od interesa za Opštinu”.

Hrvatsko građansko društvo je apliciralo sa projektom “Kulturne manifestacije” kojega sačinjavaju sljedeće aktivnosti: „Tripundanska večer“, koncert KUD “Vila Velebita” iz Požege, nastup mandolinskog orkestra HGDCG „Tripo Tomas” i folklorne sekcije „Bokeljske mornarice” u Sveti Filip i Jakov – Zadarska županija, koncert „Od Kvarnera do lijepe Boke” i „Božićni koncert”.

Neke od navedenih manifestacija već tradicionalno čine dio programa proslava Dana oslobođenja Kotora. Ove godine, to će biti koncert “Od Kvarnera do lijepe Boke”. „Tripundanska večer“ je jedno od najreprezentativnijih okupljanja Kotorana, prijatelja Kotora, te visokih gostiju i uzvanica, uključujući i predsjednike države Crne Gore i Republike Hrvatske.

Smatramo da spomenuta Komisija, bez obzira na visoki honorar, nije dovoljno kompetentna prepoznati interes Opštine u ovom projektu, te tražimo poništenje konkursa.

Najveća moguća državna priznanja za NVO sektor, kao što su nagrada 21. novembar od Opštine Kotor za izuzetan doprinos, zatim odličja predsjednika Republike Hrvatske, 2009. i 2011. godine za protekli rad i doprinos Hrvatskog građanskog društva, kao i Orden Crnogorske zastave III stepena, dodijeljen od strane predsjednika Crne Gore, Filipa Vujanovića, 2011. godine, najbolji su dokaz uspješnosti rada našega društva. Ove nagrade, dodijeljene su između ostalog i za afirmaciju kulturnih potencijala i kulturne posebnosti Opštine Kotor, a to su i oblasti uvjetovane konkursom, koje ova Komisija očito nije prepoznala.

3. travnja 2013. g.

Upravni odbor HGD CG-Kotor

DSC_3547_resize DSC_3560_resize DSC_3604_resize DSC_3558_resize Josipovic 2 DSC_8461

Postano u Reagiranja, očitovanja i čestitke. Komentari isključeni za Komisija za kulturu i društvene djelatnosti opštine Kotor ne prepoznaje kulturu?
%d blogeri kao ovaj: