IN MEMORIAM: MILOŠ MILOŠEVIĆ “1920-2012″

Kotor 25. travanj 2012.(Radio Dux)- Danas je u Kotoru je preminuo akademik dr.Miloš Milošević, admiral Bokeljske mornarice, istaknuti znanstvenik – povjesničar, arhivista i romanista kao i svestrani umjetnik – pjesnik i glazbenik. Rođen 1920. godine u Splitu. Od 1953. godine radi u Povijesnom arhiv u Kotoru u kome ostaje do odlaska u mirovinu 1985. godine. Specijaliziranje arhivistike je obavio u Parizu 1970. godine, a 1974. god. doktorirao je na filozofskom fakultetu u Zadru sa temom “Boka Kotorska za vrijeme mletačke vladavine (1420-1797)”. U Povijesnom arhivu u Kotoru stekao je sva arhivistička zvanja, a 1978. godine zvanje znavnstveni savjetnik i od tada do odlaska u mirovinu 1985, je i bio ravnatelj Povjesnog arhiva Kotor.

Kao priznati znanstveni radnik, arhivista, romanista i teoretičar arhivistike, bio je, pored ostalog, predstavnik Jugoslavije na međunarodnim kongresima arhivista u Briselu, Madridu, Moskvi, Vašingtonu, a 1980. godine u Londonu je izabran za predsjednika Sekcije profesionalnih arhivskih društava MAS pri UNESCO-u.

Objavio je 24 knjige a publikovao je preko 230 znanstvenih radova koji, kako za znanstvene krugove, tako i za sve one čitaoce zainteresirane za prošlost i povjest Boke kotorske predstavljaju nezaobilazan znanstveni izvor. On je izabrao da bude posrednik između prošlosti i sadašnjosti, slikar kolektivne sudbine ljudi na obalama zaliva Boke, odnosno svega onoga što karakteriše Mediteran, naš zajednički svijet kome pripadamo, a u stvari zajedničko i univerzalno sudbinama brojnih generacija.

Među brojnim priznanjima i odličijima dr. Miloševića je odlikovan Redom Danice Hrvatske s lentom i likom Katarine Zrinske od Predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić 2008 god.

Komemorativna sjednica će se održati sutra 26.travnja četvrtak u deset sati u crkvi Svetog Duha u Kotoru.

Iz naše arhive možete poslušati dr. Miloša Miloševića sa “Večeri posvećenoj dr. Miloševiću” kao i njegove riječi zahvale prilkom dodjele Plakete Zadarskog Sveučilišta u njegovom domu 19.travnja 2012.god.

Više u video zapisu i foto galeriji na stranicama Radio Dux-a.

Postano u In memoriam. Komentari isključeni za IN MEMORIAM: MILOŠ MILOŠEVIĆ “1920-2012″
%d blogeri kao ovaj: