Hrvatska izabrala EU

Rezultatu referenduma nazdravili su Predsjednik Republike, premijer i predsjednik Sabora

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Hrvatin: za pristupanje EU glasovalo 66,24 posto birača

ZAGREB, 22. siječnja 2012. (Hina) 

Za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji glasovalo je 66,24 posto birača izašlih na referendum, a protiv je bilo 33,16 posto, izjavio je predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Branko Hrvatin na konferenciji za novinare na kojoj je objavio službene nepotpune podatke s obrađenih 98,24 posto biračkih mjesta.

Prema tim rezultatima, na referendumu je glasovalo 43,58 posto od ukupnog broja birača, odnosno njih 1.924.585, a za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji glasovalo je 1.274.815 birača.

U Republici Hrvatskoj od ukupnog broja birača izašlo je 47,50 posto, a u inozemstvu 3,47 posto, odnosno ukupno 43,58 posto birača, kazao je Hrvatin objavljujući rezultate sa stanjem u 21.40 sati.

Protiv ulaska u EU bilo je 638.278 birača, a nevažećih listića bilo je 10.855, a 637 listića nije ubačeno u glasačke kutije.

Pravo glasovanja na referendumu je imalo nešto više od 4,5 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu.

Hrvatin je podsjetio da će konačni rezultati biti objavljeni nakon što se završi referendum na svim biralištima u inozemstvu, od kojih će glasovanje podsljednje završiti u Los Angelesu sutra u 4 sata ujutro.

Inače, referendum u inozemstvu se održao na 106 biračkih mjesta u 52 države, a po dosad obrađenim rezultatima za pristupanje EU u inozemstvu je glasovalo 84,14 posto birača.

Hrvatin je ponovio da je referendum “prošao u redu, bez ispada i većih incidenata”.

Za sada je prijavljena jedna nepravilnost, u Zagrebu, od strane Hrvatske čiste stranke prava, o kojoj će DIP odlučiti u zakonom predviđeno roku, rekao je Hrvatin.

Josipović: “Veliko europsko da je rečeno”

ZAGREB, 22. siječnja 2012. (Hina) 

Predsjednik Republike Ivo Josipović rekao je danas kako je referendumom o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji “veliko europsko da rečeno”, te da je današnja odluka definitivno odredila Hrvatsku kao europsku zemlju, “zemlju europske budućnosti”.

Danas je veliki dan za Hrvatsku, bio je velik po svom značaju, a velik je i po svom rezultatu, istaknuo je Josipović večeras u Hrvatskome saboru, gdje je, pred povijesnom slikom prvoga saziva Hrvatskoga sabora, nazdravio referendumskim rezultatima s predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Borisom Špremom.

Hrvatska je izabrala Europu, zajednicu sa svim demokratskim europskim zemljama koje zajedno streme boljitku, ustvrdio je Josipović, dodavši da su kao i vrijednosti koje smo usvojili tijekom pregovora i ono što očekujemo od EU također veliko. Izrazio je uvjerenje da “Hrvatska može i zna” te da je današnja odluka definitivno odredila Hrvatsku kao europsku zemlju, zemlju europske budućnosti.

Čestitavši svima koji su izašli na referendum, Josipović je zahvalio i onima koji glasali protiv, a čije “mišljenje, strahove i dileme ćemo svi morati imati u vidu”.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović rekao je kako je to povijesna odluka i prvi put u našoj povijesti, i u onome što je mjerljivo kao hrvatska povijest, da tako veliku odluku nakon dugo razmišljanja donosimo sami, “mi i nitko drugi osim nas”.

To je možda okretni moment iz naše povijesti, od danas definitivno za svoje odluke snosimo odgovornost sami, uspjeh ili neuspjeh ovisi o nama, naglasio je Milanović.

Boris Šprem pozdravio je okupljene u Hrvatskome saboru s “dobro jutro”, napomenuvši kako time misli da “nam dolazi novi dan, novo poglavlje, bolji i sretniji život”. Hrvatska ostaje i dalje svoj na svome, sa širim vidicima, širim obzorom i puno većim mogućnostima, istaknuo je Šprem.

Vandoren: Europa dočekuje Hrvatsku raširenih ruku

ZAGREB, 22. siječnja 2012. (Hina)

Europska unija (EU) dočekuje hrvatski narod otvorenih ruku, izjavio je u nedjelju šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren nakon objave referendumskih rezultata koji, ocijenio je, pružaju europsku perspektivu cijeloj jugoistočnoj Europi.

“EU dočekuje hrvatski narod raširenih ruku. Malo sam nestrpljiv dok ne završi proces ratifikacije pristupnog ugovora u Hrvatskoj i u zemljama članicama. No, 1. srpnja 2013. Hrvatska će biti punopravna članica, mi se tome nadamo, to očekujemo i želimo”, rekao je veleposlanik Vandoren novinarima u Hrvatskom saboru, gdje je zajedno s hrvatskim državnim vrhom čekao rezultate referenduma o ulasku Hrvatske u EU.

Ocijenio je da je većinska potpora ulasku Hrvatske u EU dobra vijest za Zagreb, Bruxelles i susjedne zemlje.

“Ovo je vrlo dobra vijest za Hrvatsku, EU i cijelu regiju jer otvara perpektivu ulaska u Uniju cijele jugoistočne Europe”, rekao je Vandoren.

Po njegovim riječima posve je normalno da nisu svi birači glasovali za članstvo u Uniji.

“Moramo razumjeti da hrvatski narod ima dvojbe, jer budućnost možda nije potpuno jasna. Neke članice EU-a imaju teškoća i to ne ostavlja dobru sliku”, rekao je Vandoren.

“No mi smo predani rješavanju tih teškoća i prevladat ćemo ih u bliskoj budućnosti”, naglasio je šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj.

Prema prvim nepotpunim rezultatima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) objavljenima u 20 sati, hrvatski građani su većinom glasova podržali pristupanje Hrvatske Europskoj uniji za koje je glasovalo 67,06 posto birača, dok je protiv bilo 32,37 posto birača

(Hina) 

 Privremeni rezultati glasanja na referendumu za ulazak RH u EU – Hrvatska i inozemstvo

 Privremeni rezultati glasanja na referendumu za ulazak RH u EU – inozemstvo

ZAGREB, 22. siječnja 2011. (Hina) – Privremeni rezultati glasanja na referendumu za ulazak RH u EU koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo u 22:10 sati.UKUPNO RH:22.01.2012. u 22:10Broj osvojenih glasova ZA: 1296104Postotak osvojenih glasova ZA: 66,26 %Broj osvojenih glasova PROTIV: 648196Postotak osvojenih glasova PROTIV: 33,14 %

Broj birača na glasačkim mjestima: 4477715

Ukupan broj biračkih mjesta: 6750

Broj obrađenih biračkih mjesta: 6704

Glasovalo birača: 1955981

Postotak glasovalo (odaziv): 43,68 %

Broj važećih listića: 1944300

Postotak važećih listića: 99,44 %

Broj nevažećih listića: 11026

Postotak nevažećih listića: 0,56 %

(Hina) pp yrkor

 

ZAGREB, 22. siječnja 2011. (Hina) – Privremeni rezultati glasanja na referendumu za ulazak RH u EU koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo u 22:10 sati.INOZEMSTVO:22.01.2012. u 22:10Broj osvojenih glasova ZA: 11478Postotak osvojenih glasova ZA: 84,14 %Broj osvojenih glasova PROTIV: 2121Postotak osvojenih glasova PROTIV: 15,55 %

Broj birača na glasačkim mjestima: 393249

Ukupan broj biračkih mjesta: 106

Broj obrađenih biračkih mjesta: 97

Glasovalo birača: 13641

Postotak glasovalo (odaziv): 3,47 %

Broj važećih listića: 13599

Postotak važećih listića: 99,69 %

Broj nevažećih listića: 42

Postotak nevažećih listića: 0,31 %

(Hina) pp yaz

Postano u Izdvajamo iz medija. Komentari isključeni za Hrvatska izabrala EU
%d blogeri kao ovaj: